Ani de zile am crezut despre mine ca nu sunt o persoana matinala si ca de fapt functionez mai bine invatand/lucrand noaptea. Si trageam de mine pana la orele mici ale noptii, iar ziua eram somnolenta, tafnoasa si fara chef.

Desigur, citisem teoriile despre importanta somnului de seara, tot dadeam peste articole care laudau trezitul devreme, dar ma minteam. Nu, eu nu sunt asa. Eu nu sunt matinala. Doar sunt faimoasa pentru cat sunt de taciturna si incruntata de dimineata, ca nici sa vorbesc nu pot pana nu imi beau cafeaua. 

Dar azi dimineata, trezita fiind de la vreo 4 si ceva, eram senina ca o floare si pusa pe glume, inca de la 7 dimineata. Sotul meu, care e vesel si vorbaret de cum se trezeste, m-a intrebat bucuros ce am patit azi. „Nimic, sunt trezita de dimineata.

Abia dupa ce am spus cuvintele magice, fara sa le fi gandit inainte, mi-am dat seama cata dreptate aveam.

10 motive pentru care NU imi place sa ma trezesc tarziu*
(*tarziu la noi in casa inseamna 8)
  • 1. Sunt nauca de cap. Imi e mintea si privirea incetosata, am impresia ca si corpul imi raspunde greu la comenzi.
  • 2. Ma simt vesnic depasita de situatie: pentru ca toate se intampla deodata. Trebuie sa ne spalam, sa ne imbracam, sa pun de micul dejun, copilul urla, alearga, rade, cere de mancare si eu nu sunt inca suficient de treaza sa imi pun de cafea. Ca o consecinta, eu de obicei sar micul dejun, bucurandu-ma doar de cafea.
  • 3. Strict emotional: ma simt groaznic cand copilul trage de mine sa ma dau jos din pat. Si daca imi mai spune si „mama, hai sa papam ceva”, imi vine sa intru in pamant de rusine.
  • 4. Dimineata inceputa mai tarziu si mult-mult mai haotic, duce la o productivitate scazuta. De lucrat (la calculator) nici nu mai poate fi vorba, incerc sa le rezolv pe cele casnice cat pot de bine, dar toate sunt decalate si in intarziere.
    Ca de exemplu o supa de oase, pusa la fiert la 8, nu poate fi gata la ora pranzului 🙁
  • 5. Toata ziua simt ca sunt nedormita. La pranz rezist cu greu sa nu adorm. Iar seara, desi pic de somn, trag de mine sa lucrez….
  • 6. Timpul petrecut adormind-o pe Natalia e timp pierdut pentru mine. Dupa baie, dragalit si poveste, stau (STAU!!) pe intuneric si astept sa adoarma. Iar cand nu adoarme imediat (cum se intampla adeseori) devin un munte de nervi si de frustrare. Cand in sfarsit adoarme si cobor, deja scot fum pe nari.
  • 7. Lucratul in schimbul pe noapte nu este nici pe departe atat de productiv ca cel de dimineata. Nu mai poti! Una e sa fii un tinerel care doarme pana la 11, iar ziua sta si o „arde” cu prietenii. Seara e inca plin de energie si capabil sa lucreze. Am fost si eu acolo: la acea varsta, la acel ritm de viata si va garantez ca orele de somn pierdute nu se resimteau la fel.
    Dar, pe langa faptul ca anii isi pun amprenta pe tine, eu nu ajung la ora 11 seara dupa o zi relaxanta. Practic, incep cel de al doilea job, dupa ce in ultimele 12 ore am lucrat la primul job: ingrijitul copilului si a casei. Asa ca mai ia energie si concentrare de unde nu-i!
  • 8. Schimbul de noapte vine cu o multime de decizii proaste: inghetata & ciocolata & seriale.
  • 9. Dupa 12-1 sare somnul, dar nu creste productivitatea. Risti sa ramai vegetand si dand click dupa click pe Facebook.
  • 10. Dormi mult-mult mai putin. Pentru ca te culci tarziu si dimineata esti trezit devreme de copil.
10 motive pentru care imi place sa ma trezesc de dimineata 

 

  • 1. Linistea. Oh, si ce liniste!

Stiti cum e o casa cu copil mic. Vesnic cineva cere ceva, vrea ceva de la tine, trebuie ori sa gatesti ceva sau sa strangi de pe jos mancare, sa imbraci, sa dezbraci, sa schimbi, sa stergi, sa pictezi, sa calci pe lego, sa pui la spalat, sa strangi rufele, sa fii atenta (foarte atenta) ca nu stii ce ii trece prin cap sa experimenteze…..si la 5 e liniste. Atata liniste! 🙂
Imi aud gandurile si pot duce o idee pana la capat.
Daca pentru trezitul devreme as avea de spus un singur motiv pro, atunci acesta ar fi. Dar nu e doar acesta.

 

  • 2. Ma folosesc de fiecare clipa. 

Va spuneam mai sus ca atunci cand o culc pe Natalia seara, dupa poveste si pana adoarme, am un timp care este pierdut si care ajunge sa fie de obicei incarcat cu resentimente.
Acele lungi minute petrecute pe intuneric, in care ma concentram sa nu adorm pentru ca stiam ca mai am de lucru, in care ma enerva ca ea se foieste si nu mai adoarme, acele momente groaznice si de care nu sunt mandra, au disparut.
Timpul acela este folosit la maxim: dormind si eu alaturi de ea! 🙂

  • 3. Productivitatea.

 

Cand coboram seara si ma asezam la birou eram deja epuizata. Adeseori, ma convingeam (minteam) ca nu am chiar asa de mult de lucru si esuam privind cate un serial.
Dimineata nici nu se pune problema. Dupa ce imi citesc mesajele si mailurile, sunt gata de treaba, cu motoarele pornite la maxim.
  • 4. Timp pentru mine

 

Apuc sa ma spal, sa ma imbrac, sa ma piaptan, ba uneori chiar sa ma si machiez in liniste. Nimeni nu plange dupa mine, nimeni nu are nevoie la baie, nimeni nu urla dupa mancare.
  • 5. Cafeaua de dimineata savurata in liniste si asezata pe un scaun (vs. bauta pe fuga, mai ales rece, pe parcursul intregii zile).

 

  • 6. Nu mai sar micul dejun! Stiti ce foame mi se face pana pe la 7?! 🙂 Abia astept sa se trezeasca trupa sa pregatesc micul dejun. Abia astept! 🙂

 

Bonus! Gata cu gustarile nesanatoase din miez de noapte. 
  • 7. In mod paradoxal, peste zi sunt mai plina de energie.

 

  • 8. Cand se trezeste Natalia, nu mai da peste o mama morocanoasa care cere „mai lasa-ma sa dorm!”, ci ma gaseste vesela, stapana pe situatie si cu micul dejun (aproape) gata. Ba chiar, in diminetile in care are ea chef, stam sa ne jucam si sa ne dragalim inainte de micul dejun (niciodata nu se intampla asta pe programul vechi).

 

  • 9. Pe langa faptul ca in 2-3 ore apuc sa lucrez cat in 6 (fara pauze, fara surfat aiurea), am timp si sa imi organizez ziua: sa ma gandesc la ce am de facut, ce sa gatesc etc. Pana se scoala cei ai casei, am deja un plan si ma simt stapana pe situatie. Implicit, sunt mai relaxata si mai putin grabita.

 

  • 10. Somnul de seara este mult mai odihnitor. Faptul ca va veti pune organismul in ritmul natural al zilei va va ajuta sa va simtiti mai bine si mai odihniti.

 

Cum am reusit sa ma trezesc devreme?
1. Am inceput treptat. Mai intai la 6. Dupa cateva zile, am pus alarma la 5.50, apoi 5.40 si tot asa. Acum am alarma la 4.40 si vreau sa ajung la 4. Si ma voi opri 🙂
2. Seara ma culc deodata cu Natalia, pe la 9.30. Daca ma intind in pat cu o carte, nu rezist mult (lipsa ecranelor este esentiala).
Aveti grija sa dormiti suficient. Poate fi extrem de dificil sa va culcati devreme, mai ales daca ora voastra de culcare este mult mai tarzie. Este foarte usor sa ramaneti in fata calculatorului sau televizorului intr-o stare semi-vegetativa. Dar cu putin exercitiu veti vedea cum vi se va parea absolut natural sa va mutati ora de culcare.
3. Imi place sa las ordine in bucatarie de seara si cafeaua gata pregatita pentru dimineata. Cand ma trezesc doar ii dau drumul si ador acele momente de liniste cand ma bucur de cafea 🙂
Acesta este micul meu imbold pentru a ma trezi, puteti sa vi-l gasiti si voi pe al vostru.
4. Sentimentul de bucurie cand, pana la ora 7, am bifat o multime de task-uri de pe lista mea. Cum sa nu incepi bine ziua? 🙂
Cautati si voi ceva sa va motiveze sa va treziti devreme. Poate vreti sa mergeti la alergat sau sa faceti sport, poate vreti sa meditati in liniste sau pur si simplu sa ajungeti la birou mai devreme si sa scapati de trafic si colegi prea vorbareti de dimineata.
***
Nu sunt eu singura care profita de pe urma acestei schimbari de program.
Iata un articol cu 29 de oameni celebri si de succes care se trezesc devreme (gasiti aici articolul), iar pe langa acestia mai sunt numerosi politicieni si scriitori care aveau acelasi obicei. De exemplu, Balzac se trezea inca de la 1 noaptea (recunosc, un extremist :)), Haruki Murakami sau Sylvia Plath de la 4 dimineata, Toni Morrison, Benjamin Franklin sau Lawrence Durrell de la 5 dimineata, iar Ernest Hemingway, Isaac Asimov, Vladimir Nabokov sau Kurt Vonnegut de la 6 dimineata.
Astept cu drag intrebarile voastre si sper sa regasesc (sau sa convertesc) si alti matinali! 🙂