Vreau sa fiu sincera cu voi din capul locului si sa recunosc ca nu ma omor dupa aspirat. Dar intr-o casa la tara, cu copii mici, aspiratul foarte des este o necesitate.  Mereu e ceva imprastiat pe jos, firimituri, seminte sau bucatele de plante si frunzulite aduse cu entuziasm de afara.
Vara nu avem covoare, dar iarna avem. Si, sincer, nici nu stiu cu care varianta e mai usor de intretinut curatenia.
Am experimentat cu cateva variante de aspiratoare si ne-a luat ceva pana sa ajungem la varianta actuala – atat ca produse, cat si ca impartire de sarcini. Un singur lucru nu mai iau in discutie de acum inainte: aspiratoarele cu sac. Nicicum nu ma impac cu mirosul lor sau cu golirea sacului dupa utilizare.

Asadar, in acest moment avem un aspirator mare cu filtru de apa, cu care pot aspira orice: de la covor, la centrala si moloz. Dezavantajul sau este ca este mare, greoi si trebuie mereu asamblat, spalat, apa schimbata. Ori cand ai copii si tot soiul de accidente, este foarte putin practic. De aceea, am mai achizitionat un aspirator vertical fara sac, pe care eu il folosesc peste zi si pentru intretinere. La final de saptamana, sotul aspira intreaga casa cu cel mare, care este si mult mai puternic.
Acesta este ceea ce am ales noi, dar nevoile fiecarei case si fiecarei familii sunt diferite. Depinde de ce aveti pe jos, doar gresie, parchet sau si covoare, depinde de tipul de mizerie, depinde de disponibilitatea de a depozita si a monta un aspirator mai mare sau de puterea acestuia de a aspira zonele din casa voastra.
De aceea, m-am gandit sa alcatuiesc o mica lista cu argumente pro si contra pentru diferite tipuri de aspiratoare:

Aspiratorul fara sac 

(aspiratorul in forma sa clasica, dar fara sac – precum acestea de aici)
Pro
Sunt foarte bune atat la aspirarea covoarelor, cat si a podelelor. Datorita capatului, puteti aspira cu ele si sub mobila, dar si pe verticala (draperii, tapiterii). Sunt destul de silentioase si, datorita faptului ca au corpul separat, sunt usor de manuit. Lipsa sacului le face usor de curatat.
*aspiratoarele cu filtru de apa sunt si mai voluminoase.
Contra
Sunt mai greu de depozitat decat un aspirator vertical, din cauza corpului si a furtunului.

Aspiratorul vertical 

Pro
Usoare, sunt perfecte cand ai nevoie sa aspiri ceva rapid. Exista modele fara cablu, deci te poti misca mai usor cu ele. Nu trebuie sa te apleci cand aspiri.
Contra
Nu sunt la fel de eficiente la aspirat covoare. De obicei au putin loc pentru mizerie si sunt destul de zgomotoase.

Aspirator de mana

Pro
Ajuta la aspirarea rapida a unor zone cu probleme. Majoritatea sunt utilizate pentru tapiterii (in special in bucatarie) si pentru a aspira parul de animale sau masina.
Contra 
Sunt mai slabe decat aspiratoarele mari – si din cauza ca majoritatea functioneaza pe baterie.

 

Aspirator cu spalare 

Pro
Util pentru cei care au mai ales podele/gresie si doresc sa mentina o curatenie sclipitoare chiar si in cazul unui trafic intens. Este recomandat pentru cei care au diferite alergii (par de animale, acarieni).
Contra 
Ca orice produs 2 in 1 este mai voluminos si mai zgomotos.