Pe langa regulile bine-cunoscute de igiena orala si pe langa vizitele la stomatolog, mici obiceiuri pot avea un efect benefic asupra sanatatii noastre orale.
Exista ingrediente naturale care ajuta la indepartartarea bacteriilor din gura si care protejeaza astfel impotriva problemelor mai grave ale danturii.
Desigur, solutiile nu ar trebui sa fie doar externe, ci sa va ingrijiti si de o buna si echilibrata alimentatie, in care sa introduceti alimente bogate in calciu, zinc si siliciu.

Daca aveti probleme mai speciale (aveti un implant dentar, paradontoza sau alte afectiuni specifice), discutati cu medicul stomatolog daca puteti folosi sugestiile de mai jos.
Toate aceste ingrediente le-am gasit recomandate si de catre medici stomatologi, dar asta nu inseamna ca pot aduce tuturor aceleasi beneficii.

1. Oil pulling
De departe cel mai popular si recomandat obicei pentru o buna sanatate orala. Recomandat inca de vechea medicina asiatica, acest obicei se refera la spalarea gurii cu ulei, imediat dupa trezire.
Incepeti cu o cantitate mica si plimbati uleiul in gura, printre dinti, cat puteti de mult. Veti vedea ca, in timp, veti putea creste atat cantitatea de ulei, cat si timpul pe care il petreceti plimband uleiul in gura.
In mod ideal, ar trebui sa il tineti cam 20 de minute. La final scuipati uleiul – nu il inghitito! Este plin de toxinele si bacteriile din gura. Apoi spalati-va pe dinti ca de obicei.
Uleiurile recomandate pentru aceasta procedura sunt uleiul de susan, de cocos sau de masline.
Uleiul de cocos este ideal pentru incepatori, datorita texturii si a gustului mai bun.

2. Turmericul
Turmericul are puteri antiinflamatoare, antibacteriene si albeste dintii. Puteti dizolva turmeric in apa si sa va clatiti gura cu el sau sa faceti o pasta (cu ulei de cocos) si sa va spalati dintii cu ea.
Atentie! Turmericul pateaza puternic. Periutele de obicei se vor colora si trebuie sa clatiti cu atentie chiuveta dupa utilizare. In mod paradoxal, dintii ii face mai albi 🙂

3. Apa cu sare
Da, banala apa cu sare. Sarea are proprietati antiseptice si antiinflamatoare, deci o puteti folosi si atunci cand nu sunteti raciti. Aceasta indeparteaza bacteriile daunatoare si nu le afecteaza pe cele benefice, asigurand un pH sanatos in gura.

4. Ghimbirul
Alaturi de turmeric, aceasta super-radacina, te ajuta sa ai dinti mai albi si gingii mai sanatoase. Aduce beneficii intregului organism si este si foarte gustoasa!

5. Ulei de arbore de ceai (de tea tree)
Antiinflamator, antiseptic si antimicrobila, uleiul de tea tree este deosebit de benefic pentru sanatatea intregii guri. Am citit deseori ca este recomandat in cazuri de gingivite sau alte probleme ale gingiilor. Il puteti folosi fie achizitionand o pasta de dinti care contine ulei de arbore de ceai sau amestecand cateva picaturi de ulei esential de tea tree intr-un ulei purtator (ulei de cocos, de masline etc) si masand gingiile cu acest amestec.