5 alimente care te ajuta sa ai mai multa energie
Parca mai mult ca niciodata, vara aud in jurul meu o multime de mesaje legate de mancare si de silueta. Mesajele in marea lor majoritate sunt simpliste si se refera la mancare ca sursa unica si directa a problemelor de silueta. Si se refera la mancare in cantitati. Mancare “multa” sau “putina”.
Atat pentru bine nostru, cat si pentru binele copiilor nostri, este necesar sa nuantam mult aceste mesaje. Bolile de nutritie, anorexia, bulimia, pot incepe tocmai de aici. Mancarea ne influenteaza silueta, dar tot ea ne hraneste si ne ajuta sa ramanem sanatosi. Mancarea “putina” nu e neaparat sanatoasa, pentru ca ea poate lipsi organismul de nutrienti esentiali care sa ii furnizeze energie si putere.
Niveluri anormale de vitamina B (B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitamina D, vitamina C, magneziu, fier sau creatinina pot duce la stari de oboseala intensa si chiar de lipsa de concentrare.

Asadar, cand vorbim despre mancare, trebuie sa o facem cu responsabilitate si luand in calcul complexitatea subiectului. Pentru ca una este sa consumam alimente bogate in nutrienti si alta este sa energizam punctual organismul, cand acesta nu mai face fata in lipsa unei alimentatii echilibrate,  cu alimente bogate in zahar. Iar cand ne raportam la mancare sa o facem din punct ce vedere al beneficiilor pe care acestea pot sa ni le aduca pentru a avea un organism sanatos si cu energie pe parcursul intregii zile. 


5 alimente care te ajuta sa ai mai multa energie


1. Ovazul
Un carbohidrat complex, ovazul este bogat in fibre si nutrienti. Se digera incet, ceea ce inseamna ca elibereaza energie treptat. Bogat in fibre, antioxidanti, vitamine B, folati, magneziu sau zinc, ovazul este o alegere ideala pentru masa de dimineata. 

2. Ouale
Cu putine calorii, dar bogat in proteine, oul elibereaza si el incet si treptat energia. De asemenea, este unul din cele mai bogate in nutrienti alimente, continand vitamina A, B-uri, fosfor, seleniu, vitamina D, vitamina E, Vitamina K, calciu si zinc. 

3. Fasolea
Sunt o sursa excelenta de proteine si de fibre, ambele cu impact puternic asupra nivelului de energie pe parcursul intregii zile. In plus, sunt bogate si in magneziu, esential in productia de energie la nivel celular. 

4. Sardinele 

Bogate in proteine si omega 3, sardinele sunt o alegere potrivita pentru a influenta nivelul de energie pe termen mai indelungat. 

5. Nucile

Nucile sunt un exemplu concret de aliment pe care multi il ocolesc din cauza caloriilor. Totusi, datorita fibrelor, grasimile din nuci se elibereaza treptat si asigura energie pe termen indelungat. In plus, este bogat in omega 3, mai ales acid alfa-linolenic, care este folosit de organism pentru energie.