Verile sunt foarte calduroase in zona noastra si noi nu avem aer conditionat in casa. Cu timpul, am invatat sa ne adaptam pe cat posibil arsitei si sa incercam sa ii supravietuim cu nervii cat mai menajati. Pentru ca nimic nu scoate fiara din om ca o zi incinsa, fara aer si cu extra-umezeala in atmosfera.
- Pe parcursul zilei, tine geamurile inchise si acopera ferestrele cu draperii, jaluzele sau parasolare.
- Dupa apus sau cand aerul ajunge la o temperatura sub cea din casa (anul acesta la noi au fost seri cand abia spre miezul noptii puteam deschide geamul), deschide geamuri si usi. Nu iti fie teama de curent, dimpotriva, incurajeaza curentii de aer proaspat si (ceva mai) racoros care sa scada temperatura casei pana a doua zi dimineata.
- Foloseste haine din fibre naturale. La fel, asigura-te ca ai asternuturi de bumbac in aceasta perioada, asternuturi care sa permita pielii sa respire si noaptea.
- Aplica metoda „egipteana” – umezeste un cearceaf cu apa rece si acopera-te cu el.
- Ingheata in congelator apa in recipiente mai mari (de exemplu cutii de 1 kg de iaurt/smantana). Pune blocurile de gheata intr-un vas adanc in fata unui ventilator si lasa-l sa sufle in aburii reci.
- Fa dusuri dese cu apa calduta.
- Foloseste cu increderea hota si eventuala ventilatie. Scoate aburii de mancare si de la dus imediat din casa.
- In aceasi idee, foloseste daca e cazul si un dezumidificator (cand tii geamurile inchise). Cand e o umezeala prea mare in aer, corpul nu poate sa transpire si de aici apare acel disconfort termic. Vei suporta mai usor caldura cand umiditatea va fi una optima.
- Nu mai gati in casa. Daca e posibil, muta aragazul undeva izolat. Afara, daca ai unde sau in balcon, daca acesta este izolat de restul casei. Gateste pe gratar sau treci pe o dieta raw 🙂
- Racoreste-te cu pungute cu orez, hrisca sau samburi de cirese. Pune pungutele la congelator si plaseaza-le la incheieturi sau foloseste-le pe post de perna. Ele vor elibera racoarea treptat, suficient cat sa adormi.
- Fa investitii pe termen lung: investeste in jaluzele, obloane sau parasolare.
*o astfel de constructie de lemn tine si umbra si poate fi folosita pentru plante agatatoare sau ghivece de flori. Vezi schita mai jos:
- …sau planteaza copaci si plante care sa umbreasca geamurile si balcoanele.
Si nu in ultimul rand, nu uita sa te hidratezi bine, sa nu stai in soare si sa eviti sa faci efort fizic. O siesta este binevenita in orele fierbinti. De asemenea, inghetata e la liber: inghetata buna si sanatoasa, ca in retetele de aici.
O vara cat mai racoroasa!
E destul de dificil de preintampinat disconfortul termic, zilele trecute aveam impresia ca o sa ma topesc. Eu prefer oricand sa ma folosesc de obloanele de la ferestre, tin draperiile trase chit ca este mult mai intuneric la interior, mizez pe multe lichide si incerc sa evit mancarurile grele, ma racoresc cu multe salate si fructe proaspete.