Uite asa vine necazul la casa omului si asa ajungi sa afli ca ai crescut in san un sarpe veninos si nerecunoscator. Da, da! Ghemotocul de blana alba de mai sus s-a dovedit a fi un infractor de mare clasa, deosebit de periculos.

Dar hai sa va povestesc cum am aflat teribila veste si am desconspirat infractorul.

Trezita dis-de-dimineata in zi de sarbatoare, ies cu ochii umflati de somn si ciufulita cu cainele in parc. In parc nici tipenie de om. Desfac lesa si Aldo incepe sa alerge vesel in iarba umeda a dimineatii. Urechiile lui lungi au adunat roua si picurau idilic, boticul avea puf de papadie, ochisorii ii sclipeau de veselie.

Alearga in cercuri mari, se indeparteaza de mine, se duce….se duce….si se opreste in fata a doi politisti comunitari, in jurul carora alearga fluturand din codita. Si vad cum unul dintre politisti duce mana la buzunar, scoate un carnetel si se indreapta cu pasi apasati spre mine.

Si ajunge in dreptul meu:

-Buna dimineata! Actul dumneavoastra de identitate va rog!
(ma uit la el buimaca – va marturisesc ca inca vedeam in ceata de somn)
– Pai…vedeti…am iesit numai cu cainele…nu am actele la mine.
– Mda…(si noteaza ceva in carnetel) Carnetul de sanatate al cainelui il aveti?
– Poftim???!!!
– Carnetul de santate al cainelui il aveti la dumneavoastra. Da sau nu?
– Pai nu. De ce l-as avea?!
– Pentru ca asa cere legea.
– Nu stiam…
– De ce era liber cainele?
-…
– Cainii nu au voie sa alerge liberi in parc. Trebuie plimbati doar in lesa.
– Cand s-a hotarat asta?
– Este o decizie veche a consiliului municipal, publicata si in monitorul oficial.
– Nu citesc monitorul oficial, nu stiam de lege. Credeam ca doar cainii de talie mare trebuie tinuti in lesa.
– De aia trebuie sa aveti carnetul de santatate al cainelui la dumneavoastra. Pentru ca acolo specifica daca face parte sau nu din rasele periculoase.
– Va garantez ca aceasta rasa nu este una periculoasa.

Si incepe un plictisitor proces in care eu i-am dictat datele mele. Si ma informeaza senin ca am de platit o amenda de 11 milioane.

Dar nu va ingrijorati, am rezolvat problema. Si cu ocazia asta am aflat ce infractor periculos am eu in casa. Unul pe care il urmareste politia pe strada, unul care trebuie incatusat, care este prea periculos sa fie liber.

Sa va spun toata povestea.
In parcul nostru a fost amplasat un tarc plin cu iepurasi. Sa simtim spiritul sarbatorilor. Iar acest obiectiv deosebit de important a fost pazit de politisti comunitari zi si noapte. Si de plictiseala s-au gasit ei sa streseze proprietarii de caini.
De asemenea tin sa precizez ca parcul in care ne plimbam nu este Parcul Rozelor si nu are nici macar un rond de flori. Este un parc doar cu copaci si multe buruieni, crescute deja neglijent pana la genunchi. Vin multi tineri si copii in timpul zilei sa caute umbra copacilor, de aceea evit sa ma plimb la orele de interes.
Ma plimb cu Aldo la prima ora a diminetii si seara tarziu. Sa nu fie lume si sa ii pot da drumul sa isi mai consume energia.

Cat a mai stat politia in parc pazind iepurasii, l-am plimbat pe Aldo in lesa. Mi se rupea sufletul simtind cum trage de lesa, cum horcaie sugrumat si se opreste sa tuseasca, cum alerga nervos in jurul meu.

Nu sunt o idealista sa cred ca intr-un parc pot coabita copiii si cateii. Florile si cateii.
Dar parcul noastru este suficient de neingrijit sa alunge oamenii si sa fie popular mai ales printre proprietarii de caini.
Daca as avea o zona unde pot da drumul cainelui, as fi de acord sa fiu amendata pentru ca i-am dat drumul cainelui in alta zona. Pentru ca legea prevede sa fiu amendata, dar prevede si sa am un spatiu ingradit unde sa imi pot duce cainele.
Dar asa e la noi, de pe vremea lui Titu Maiorescu, tot cu forme fara fond am ramas.

Amendam oamenii cu caini, dar nu le oferim locul unde sa isi plimbe animalele.
Amendam biciclistii, dar nu le oferim piste.
Amendam oamenii care se intind pe iarba, dar nu o intretinem.

Ca urmare, va informez ca eu si Aldo traim in ilegalitate. Ne dedam la fapte ilegale de doua ori pe zi, cu premeditare! Ne permitem sa vrem sa fim liberi. Sa fim liberi fara a deranja pe nimeni altcineva! Suntem mari infractori, deosebit de periculosi!