Pentru aceasta saptamana m-am gandit sa va prezint o reteta rapida de paine cu faina integrala.
Ingrediente
175 gr faina integrala
150 gr faina alba
2 lingurite zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie
1 lingura ulei
aprox 150-170 ml apa calduta (mai multa daca o cere aluatul)
Masurati faina si turnati-o intr-un bol incapator in care puteti sa si framantati. Amestecati in faina sarea.
Fcaeti in faina o gropita in care puneti zaharul, drojdia si uleiul si adaugand cate putina apa incepeti sa framantati aluatul.
Dupa ce ati integrat toata faina si ati obtinut un aluat care nu este lipicios (nu vi se mai lipeste de peretii vasului) mai framantati la el cam 20-25 de minute.
Puneti apoi aluatul direct in tava/forma in care vreti sa coaceti painea si lasati 40 de minute la caldura, cu aluatul bine acoperit si ferit de curenti de aer rece.
Aluatul crescut il dati la cuptor cam 30-35 de minute.
Servus Amalia,
am facut deja de vreo 3-4 ori paine dupa reteta aceasta si ne place mult, multumim asadar de reteta!
Totusi am o intrebare: din cantitatile de aici mie nu imi creste painea cat sa umple forma de chec asa ca in poza ta, imi iese doar o paine cat o bagheta micuta… Tu ai pus de 2 x cantitatea? Eu am adaugat drojdie proaspata, cam cat o nuca mica – oare de aici sa fie diferenta?
Multumesc si toate cele bune, nastere usoara!
multumesc mult :*
dar painea e crescuta bine, pufoasa?
eu am folosit fix cantitatile din reteta.
daca painea e crescuta si pufoasa ca a mea, inseamna doar ca ai o forma diferita de chec. daca insa aluatul e mai strans, atunci problema e la drojdie.
fie nu lasi destul sa creasca drojdia umeda in prima faza, fie nu framanti destul ca drojdia sa lege bine aluatul.
daca e o problema de aluat imi poti trimite o poza cu painea (mailul il am la contact) si imi pot da seama mai exact ce se intamppla 🙂