Varsta Inocentei este un roman de referinta pentru literatura clasica americana, desi subiectul tratat in roman de Edith Wharton nu este unul deosebit de original si il putem regasi la Henry James in Portretul unei doamne si Ambasadorii sau mai tarziu la John Fowles in Iubita locotenentului francez. Newland Archer, personajul central, ne este prezentat ca un tanar educat, rafinat, care acorda o deosebita importanta stilului si etichetei sociale si care se considera o persoana cu o gandire independenta. Tocmai aceasta ultima caracteristica il scoate in evidenta, dar il si face tinta numeroaselor ironii ale lui Wharton.
Aparitia exoticei contese Olenska il determina pe Archer sa-si priveasca cu alti ochi viata, supusa pana atunci tuturor normelor sociale. Casatoria cu naiva si frumoasa May devine o povara in umbra pasiunii sale pentru contesa. Ceea ce Archer considera un act de rebeliune si de sfidare a societatii ce impiedica o relatie intre el si Olenska devine de fapt doar un joc al imaginatiei sale: el este mai indragostit de ideea de independenta decat de contesa si isi impune mai degraba obstacole imaginare in calea actiunilor sale.
Newland Archer se vrea un reformator, dar cerand egalitate intre femei si barbati devine unul neconvins si neconvingator. Inteligenta lui ii acorda scurte momente de individualism, dar esecul ii este cu atat mai mare cu cat este incapabil sa sesizeze manipularea la care este supus.
Varsta Inocentei este un titlu puternic, neasteptat si ironic, pentru ca nimic din societatea New York-ului nu mai pare sa-si pastreze inocenta. Eticheta rigida pastrata doar de fatada, jocurile de culise, judecarea si ostracizarea celor ce se abat de la aceste norme, discriminarea, transforma inalta societate a orasului mai degraba intr-un mecanism diabolic.
Edith Wharton analizeaza aceasta societate cu mult umor si o sensibilitate tipic feminina. De multe ori dialogul si descrierile sunt laborios construite, dar o minutioasa descriere a meniului caracteristic fiecarei familii sau discutiile sterpe despre diferite evenimente sociale confera romanului forta de a ilustra cu exactitate Varsta de Aur a New-York-ului.
* puteti citi si recenzia la House of Mirth de Edith Wharton
*va recomand cu caldura si filmul:
am vazut filmul!foarte frumos desi destul de previzibila actiunea. Sunt curioasa de carte!…poate am noroc si o sa fie la schimb de carti in toamna 😀
@numaplitisi – subtila, subtila! 😛
ma bucur ca ai inteles mesajul :)) :*
Ethan Frome de Edith Wharton e o minunatie de carte. Asta daca vrei sa mai citesti ceva scris de aceasta autoare. Si nu prea se aseamana cu Varsta Inocentei.
Si daca nu iti place nu pierzi decat vreo 3 ore, cartea neavand decat putine pagini peste 100.
multumesc de recomandare 🙂 daca o sa vad cartea, cu siguranta o sa o citesc!