In plus eu sunt obisnuita sa fac cumparaturile rar si in cantitati mari, pentru ca dupa ce trece socul initial al banilor cheltuiti realizezi cat de mult economisesti de fapt. Si atunci am nevoie de un loc de depozitare si nu imi permit ca acest loc de depozitare sa nu fie organizat si ingrijit.
In primul rand este evident ca nu poti sta zilnic cu usa congelatorului larg deschisa cate un sfert de ceas controbaind haotic sa gasesti o punga de fasole pe care esti convinsa ca o ai, dar care pare de negasit (de fapt ai gatit-o saptamana trecuta, dar ai uitat!). Sau mai rau, la o curatenie generala sa descoperi o punga cu carne veche de cine stie cand, uitata in spate si acoperita de alte produse care au o utilizare mai frecventa.
Iata cateva principii dupa care imi organizez eu congelatorul:
1. Organizarea pe sortimente – pe fiecare raft tin un anumit tip de produs: un raft numai pentru legume, un raft cu carne de pui & curcan, un raft cu carne de porc, un raft cu peste si carne pentru supe (tacamuri, gaini de casa etc) si un raft cu fructe, inghetate si gheata.
2. Organizarea pe raft – pe rafturi am puse produsele in functie de frecventa cu care le folosesc In spate sortimente care le folosesc mai rar (de exemplu ardei copti) si in fata sortimente utilizate foarte des (mazare verde).
3. Principiul FIFO (first in, first out) – un principiu de baza in organizarea oricarui produs perisabil: se folosesc produsele cele mai vechi. Astfel la fiecare „sesiune” de cumparaturi trag in fata produsele deja existente pe raft si pungile noi le asez in spate.
4. Totusi cel mai important lucru ramane lista cu ce am in congelator. Lista aceasta este foarte utila pe usa congelatorului pentru ca stiu mereu ce produse mai am si stiu cum sa ma ghidez in meniul saptamanal. De asemenea este salvatoare si cand merg la cumparaturi pentru ca stiu dintr-o privire ce am deja si de ce mai am nevoie.
Buna organizare 🙂
bine de tine ca ai congelator asa mare incat poti sa aranjezi pe rafturi cate o categorie de "congelaturi"
@Daiana – dupa ce m-am mutat la oarecare distanta de oras si nu mai am cum sa ajung la piata zi de zi, am facut o investitie si am cumparat cu 3 milioane un congelator mare second-hand. Si-a scos toti banii in doar cateva luni 😉
Si eu tin mancarea la congelator si o pastrez dar nu pot atat de ordonat ca tine…adica sa tin raft de legume si raft de carne pentru ca nu pot:( Carnea e mult mai multa deobicei si am si branza, legume congelate, spanac, salata cred ca am pus vreo 2 pungi…
Pe vremuri tineam caietel cu ce am in congelator in raftul 1, raftul 2…dar acum nu mai am asa ceva:)
A…si am congelator cu 7 sertare + 3 sertare de la frigider si tot nu imi ajunge sunt arhipline.
Al tau cu cate sertare e si iti ajunge? Ca mie nu:)
@Bianca – eu am trei de la frigider si 4 de la congelator. Dar mi le-am impartit astfel incat in congelator intra "categoriile" mai voluminoase si in congelatorul frigiderului pun cele care sunt mai putine.
Dar oricum e o lupta continua sa le tin organizate :))
Felicitari!
Esti o persoana organizata si prin asta implicit iti dramuiesti timpul intr-un mod sistematic si practic.
Multumesc Mari! Ma straduiesc si eu cum pot sa le impart pe toate 😉