Vreau sa mentionez ca Natalia (acum de 16 luni) este in continuare alaptata la cerere. Si contrar unor prejudecati populare are un apetit foarte bun, fiind o mica gurmanda, entuziasmata de orice este nou.
1. Grasimi saturate
Nu am ferit-o niciodata pe Natalia de grasimi.
Am avut norocul sa am acces la animale de casa, astfel incat a primit la discretie carne (fie ea si grasa), oua de casa si produse lactate din lapte integral, nepasteurizat.
Niciodata nu am degresat nimic pentru ca nu mai consider colesterolul ca pe o sperietoare, ci ca pe o rotita importanta intr-un sistem care functioneaza sanatos.
2. Supa de oase
Aceasta supa este esentiala pentru o imunitate crescuta, un sistem digestiv mai sanatos si ajuta chiar si in lupta cu alergiile. Se spune ca nimic nu egaleaza mineralele ce se regasesc intr-o supa de oase fiarta molcom, cu orele. Poate fi servita ca supa de legume si carne sau incorporata in alte mancaruri – sosuri, tocanite etc.
3. Mancaruri fermentate
Aici i-am dat pana acum doar iaurt si kefir, iar acum vreau sa incep cu legumele fermentate.
Pentru noi kefirul este un aliment miracol!
Kefirul are probiotice naturale, reface flora intestinala (mult mai bine decat iaurtul!), distruge parazitii, intareste sistemul imunitar, este foarte bogat in calciu, magneziu, vitaminele B1, B6, B12 etc.
Iar Natalia pur si simplu il adora. Bea de obicei la micul dejun – simplu – si seara, in diverse combinatii cu fructe.
(kefirul il prepar eu din lapte nepasteurizat!)
4. Legume si fructe de sezon
Am mai repetat-o pe acest blog si repet si acum: gatiti in functie de sezon, folositi ingredientele pe care le gasiti la tarani in piata!
E un gest atat de simplu si atat de sanatos.
Faceti tot posibilul sa gasiti taranii din zona voastra si cumparati de la ei. Eu de exemplu intru in vorba cu taranii si deja cunosc distribuitorii si taranii veritabili. In general ii puteti identifica si in functie de ce au pe taraba.
Cumparati de la ei! 🙂 Si ajustati meniul in functie de ce gasiti in piata.
Astept in continuare intrebarile voastre si voi incerca sa va raspund cat mai complet in comentarii sau in postari pe blog.
Te rog, spune-ne cum faci kefirul, chiar daca e o reteta simpla, m-ar ajuta detaliile, pt mamicile incepatoare in ale bucatariei
Te rog, spune-ne cum faci kefirul. Multumesc
Miahela kefirul se face dintr-o ciuperca. Trebuie sa faci rost de ciuperca asta ptr a-l prepara – arata ca si conopida 🙂 apoi se pune in lapte, la temperatura camerei si dupa 48 de ore se trece prin 1-2 strecuratori.
Asa, asa!
La noi fructele si legumele sunt inlocuite cu parmezan si tot felul de branzeturi moi sau tari si cu peste si fructe de mare.
E o scumpa Natalia cu tacamurile!
Nela la noi inca sunt in top 😀 dar am observat ca se plicteseste repede de anumite fructe. Acum vara mi-a fost usor ca am avut mereu ceva nou sa o entuziasmez, dar cine stie ce ma asteapta la iarna 😀
Cat despre tacamuri, N. se straduieste sa ne imite :)) si daca uit sa ii dau furculita cand ne asezam la masa se apuca si plange, desi evident tot cu mana sfarseste prin a manca :)))
Imi poti da cateva detalii despre supa de oase? Unde se pot gasi de cumparat oase,ce fel de oase, e o supa mai speciala care poate fi pastrata mai mult timp?
Multumesc,
Dana
Dana oasele pot fi cam de orice, ideal ar fi de animale de casa si sa aiba maduva. Si scretule ca supa sa fiarba muuuult si incet, pana oasele ajung sa se descompuna sau sa fie foarte moi.
Supa se pastreaza foarte bine la congelator 🙂