Povestea noastra cu incalzirea este una lunga si complicata. Mai intai nevoiti, apoi nemultumiti si cautand variante mai bune, am incercat trei variante. Toate au plusuri si minusuri, puteti sa vedeti si voi care vi se potrivesc.
Decizia trebuie sa ia in calcul numeroase detalii. De la stilul vostru de viata (da, e foarte important!), la buget (atat initial, dar mai ales pe termen lung), la zona in care traiti (pretul la lemn difera in functie de zona), la temperaturile din zona voastra.
Ceea ce va povestesc eu este experienta noastra, cu greseli, cu decizii bune, cu investitii bune si proaste. Nu va spun ce sa faceti, ci va povestesc prin cate am trecut noi, poate va ajuta in luarea unei decizii.
Inca un mic sfat. Mie una imi place sa vizitez ocazional cate un magazin de materiale de constructii (sau site-urile lor). Nu ma duc neaparat sa cumpar. Ma uit la gresie, chiar daca am gresie in casa. Ma uit la vopseluri si la electrocasnice. Ma uit la hidrofoare si accesorii de gradina. Pentru ca vreau sa vad ce mai e nou si ce optiuni mai avem. Apoi discutam si decidem daca facem sau nu investitia respectiva. Cam asa a fost si cu incalzirea: am cautat varianta care sa ne ajute cel mai mult, care sa fie cea mai potrivita pentru noi (stil de viata, zona, tip de combustibil etc) si – zic eu – aceste cautari au dus la gasirea unei solutii de care suntem foarte multumiti.
Cand stai la bloc sau la oras, nici nu realizezi cate batai de cap poti avea cu incalzirea iarna.
Acum ceva ani, cand ne-am mutat de la apartament la casa la tara, nu aveam nici cea mai vaga idee despre ce inseamna incalzirea. Gaz nu era in zona noastra si am crezut atunci ca cea mai buna alternativa este cea cu lemnele. Asa ca, dupa ce am studiat putin piata, am ales sa ne luam o centrala pe principiul gazefierii lemnului, adica o centrala care porneste si se opreste in functie de temperatura.
Ne-am luat si calorifere, le-am montat si pana sa ne dezmeticim bine dupa mutare, am intrat din plin in iarna.
Hm. Ce sa va zic? Nu a fost deloc usor. Doi oraseni fata in fata cu focul de lemne.
Povestea centralei noastre pe lemne e complicata. In primul rand, firma care ne-a vandut-o si a montat-o nu ne-a calculat-o corect. Apoi, la instalare, au „uitat” sa specifice niste detalii esentiale despre functionare. Ma rog, nu intru in detalii, ca nu despre asta vreau sa va vorbesc. Ideea e ca faptul ca eram si noi la inceput de drum si informatiile proaste primite de la cei care ne-au vandut centrala, a facut ca ea sa nu mearga la capacitatea ei corecta.
La asta s-a adaugat faptul ca ne-au displacut profund lemnele! Eu eram gravida (sau cu bebelus mic), sotul pleca deseori in delegatie si pur si simplu nu mai suportam sa ma ocup de pus pe foc. Nu caram lemne, sotul mi le pregatea langa centrala, dar tot nu ma dadeam in vant sa ies din casa iarna sa pun pe foc. Sau sa curat cenusa. Sau sa miros a fum. Avantajul era, intr-adevar, ca centrala rezista ore bune de una singura, nu necesita incarcari repetate.
Avantaje:
1. Caldura puternica (daca pui pe foc)
2. Pret mediu
Dezavantaje
1. Daca nu ai pe cineva sa puna pe foc, daca pleci de acasa mai multe zile, casa e bocna cand te intorci.
2. Bataie de cap sa gasesti sursa de lemne buna (si legala)
3. Loc de depozitare in curte (si aparitia vietatiilor care iubesc gramezile de lemne); trebuie tinute pentru a fi uscate, preferabil minim 1 an.
4. Multa munca fizica (descarcat, carat, stivuit lemne, spart, iar carat, pus pe foc)
5. Mizerie (fum, cenusa)
6. Costuri de intretinere (curatare centrala, horn, service etc).
7.Depinzi de o singura sursa de caldura, daca se defecteaza nu ai alternative.
8. In caz de pana prelungita de curent, trebuie sa scoti butucii care ard din centrala
Pentru ca ne-am saturat de lemne si doream sa avem o alternativa, am zis ca vrem sa ne oferim o sursa de caldura mai comoda. Cum gazul tot nu se apropia de noi, am ales varianta electrica – panourile radiante. Am cumparat panouri in etape, pe rand, nu ne-a grabit nimeni. Se monteaza foarte usor, pe tavan. Noi avem rigips pe tavane, deci a fost suficienta o surubelnita si gata instalarea. Ne-am incalzit cateva ierni cu panourile si in mare pot spune ca sunt multumita. Dar nu total. Vedeti mai jos de ce.
Avantaje
1. Foarte comod. Fiecare panou are propriul termostat si incalzesc pana la temperatura setata.
2. Mai multe surse de caldura. Nu ne stresam in caz de defectiuni (nu a fost cazul!), daca se strica ceva, se strica doar unul si nu se racea toata casa.
3. In caz ca pleci de acasa, poti seta o temperatura ambientala si cand te intorci casa nu e rece.
4. Nu exista costuri de intretinere, garantie si durata de viata indelungata.
5. Nu usuca aerul (ei spun ca il si purifica, dar nu va pot spune asta cu siguranta)
Dezavantaje
1. E scump curentul.
2. O casa racita se incalzeste greu cu panourile.
3. La temperaturi mai mici de -20 de grade, panourile au facut greu fata (au incalzit casa pana pe la 19-20 de grade)
4. Pentru ca nu usuca aerul, creste umezeala in casa (noi am luat un dezumidificator)
5. Mie mi-a lipsit sursa de caldura fizica, de care sa ma lipesc cand imi e frig.
Sotul meu a insistat mereu sa avem surse de caldura alternative, astfel incat sa eficientizam costurile. Gazul, care tot nu a ajuns la noi, a inceput sa nu ne mai tenteze din cauza riscului sa ii cresca mult pretul. De lemne nu mai voiam sa auzim, mai ales din cauza batailor de cap la cumparare (intre timp ne-am mai calit cu viata la tara). Asa ca, am ales varianta centralei pe peleti.
Recunosc, eu am fost sceptica. Nu intelegeam de ce va fi diferit fata de lemne.
Un prieten care se ocupa de asa ceva, ne-a ajutat sa o cumparam si sa o instalam. A petrecut ceva timp setand sistemul electronic, pentru ca centrala este suficient de desteapta incat sa ia deciziile singura: cand se porneste, cand se stinge, cat de tare merge, face medii de temperatura intre exterior si casa (are termostate in ambele locuri).
Incalzirea a functionat cam asa: am pornit centrala in toamna, am stins-o prin martie. In intervalul asta nici macar nu am mai deschis usa unde arde focul (ea se aprinde singura). O data la cateva zile, in functie de cat de scazute erau temperaturile, incarcam buncarul cu saci cu peleti – minim o data la 3-4 zile, dar am pus si o data la doua saptamani. Am scos cenusa de doua ori toata iarna. O data in iarna si a doua oara cand am oprit centrala, cand nu era absolut necesar, dar am curatat-o noi.
Avantaje
1. Costuri reduse.
2. Comoda si isi regleaza inteligent temperatura.
3. Nu mirosi a fum, nu ai de scos cenusa des.
4. Daca cumperi peleti pe parcursul iernii, nu e nevoie de loc de depozitare.
5. Peleti se gasesc in toate marile magazine cu materiale de constructii.
6. Centrala merge cat ii ceri – deci nu risti sa nu faca fata daca scad temperaturile tare.
7. In caz ca pleci de acasa mai multe zile, poate fi setata sa mentina o temperatura ambientala SI (daca stii exact cand te intorci acasa) poti programa sa iti incalzeasca din nou casa la temperatura obisnuita.
8. Setarile electronice, la modelele noi, pot fi gestionate prin internet!
9. Costuri de intretinere reduse (la noi au fost inexistente pana acum)
Dezavantaje
1. Daca cumperi peleti deodata (pentru pret mai bun), ai nevoie de spatiu de depozitare.
2. Depinzi de o singura sursa de energie (in caz ca nu ai alternative in casa)
F interesant. Imi poti spune cat a fost investitia initiala pt centrala pe peleti? Părintii stau a casa si daca e sa încălzească la 21 grade 2 etaje din 3 ajung să plătească minim 1000 lei. Sunt curioasă daca merita sa schimbe centrala de pe gaz. Multumesc!
Pe noi ne-a costat 5000 de euro. Din calculele noastre, doua etaje la 23 grade pe toate lunile reci (octombrie-martie), ne costa undeva la 20-25 milioane.