Titlu – Dewey – The Small-Town Library Cat Who Toched the World
Autor – Vicky Myron

Editura – Hodder & Stoughton
An – 2008
Numar pagini – 277

abandonat* slab* mediocru* mediu* bun* foarte bun* excelent* capodopera

Prima linie – There is a thousand-mile table of land in the middle of the United States…

Ultima linie – He’s still holding me now. So thank you, Dewey. Thank you. Wherever you are.

Am cumparat cartea in aeroportul dn Barcelona pentru ca aveam ore bune de asteptat si imi doream o lectura usoara. Adevarul e ca am citit jumate din carte pana ne-a venit vremea de imbarcare si cealalta jumatate am citit-o in urmatoarele luni.

Cartea este biografia unui motan. De fapt e tocmai cel care va priveste cu ochi mari de pe coperta. El a fost abandonat in cutia unei librarii dintr-un mic orasel din Iowa, este adoptat de personalul librariei si devine in scurt timp o vedeta locala si apoi nationala.

Toate bune si frumoase. Povestea are foarte mult potential, pacat doar ca autoarea (si cea care l-a adoptat pe Dewey) ar fi trebuit sa ramana la a completa fise de biblioteca si sa roage pe altcineva sa scrie povestea motanului portocaliu.

Cartea are numeroase scene incredibil de dragalase, dar ele se datoreaza in totalitate lui Dewey si a prostioarelor pe care le facea prin librarie. Din punct de vedere stilistic cartea este zero. Episoadele sunt sacadate, fara legatura intre ele si daca nu sunteti atenti riscati sa atipiti la descrierile in detaliu ale istoriei economice a Spencerului (orasul pus pe harta de Dewey). De fapt va recomand sa sariti acele pagini – nu pierdeti nimic si nu o sa aflati nimic ce sa va intereseze.

Dar hai sa nu fiu prea critica. Dewey este totusi o carte buna. De citit pe la 10 ani cand o poveste simpla, lineara, fara metafore este indicata inainte de culcare. O poveste despre o pisica dragalasa, o povestioara care sa invete dragostea fata de animale si care sa scoata in evidenta personalitatea lor.
Dar la o alta varsta cartea (din punct de vedere stilistic) poate deveni pur si simplu frustranta.

Daca totusi doriti sa o cititi sa nu porniti la drum cu asteptari mari. Sa va puneti in gand ca veti primi doar niste povestioare amuzante despre o pisca cu personalitate.

*gasit poze si filmultete cu Dewey aici: http://www.deweyreadmorebooks.com/index.php