Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.
Părerile despre corp sunt ca şi corpul însuşi. 

Fiecare din noi are un corp şi are cel puţin o părere despre el. Se presupune că dacă trăim în fiecare zi în corpul nostru ar trebui să ştim şi ce se petrece cu el şi să îl putem stăpâni.

Dar oare se întâmplă asta ?
Chiar şi în rezumat, povestea despre ce se întâmplă în corpul nostru la fiecare moment e mai fascinantă decât cea mai tare emisiune despre ştiinţă de pe Discovery.

Corpul nostru găzduieşte cam 10 trilioane de celule somatice, fiecare cu propriul ei nivel de specializare. În fiecare nucleu sunt cam 25000 de gene, cu propriul lor mecanism de activare sau inhibare, în funcţie de diverse criterii(cunoscute sau necunoscute). La nivel macro, noi suntem alcătuiţi din zeci de organe, sute de oase şi muschi iar întreaga construcţie e orchestrată de un sistem nervos extrem de detaliat şi delicat cu neurotransmiţători şi bilioane de sinapse, ce coordonează un dans magic de naştere şi decădere.

Nu-i aşa că e complicat?

Însă adevarata complicaţie apare când realizăm că toată această simfonie de procese e influenţată şi de istoria personală, psihologia şi efectul placebo.
Modul nostru de a gândi, perspectiva din care privim lucrurile, toate au un impact profund asupra experienţelor fizice şi în consecinţă, şi asupra structurii corpului nostru.
De aceea este important să întelegem că relaxarea, buna dispoziţie şi odihna sunt extrem de necesare.

Şi nu doar în procesul de detox ci în viaţa noastră.
Merită să ne fixam ca prioritate şi ceea ce numesc eu cei 3 S: somn, sport, stres redus. 

Dacă veni vorba de sport, posibilităţile sunt nenumarate: sală, piscină, jogging, yoga, bicicletă. Iar dacă eşti în pană de idei, dansează!

Şi pentru ca n-am mai dat de mult timp o reţetă de băutură vă invit azi să încercaţi combinaţia aceasta: kiwi, seminţe de chia, ananas şi apa.

E o băutură care are toate premisele să vă relaxeze şi să inducă un somn odihnitor, dăcă o consumaţi cu o oră înainte de somn.
Fructele de kiwi imbunatatesc somnul, la fel ca şi seminţele de chia, al căror conţinut de triptofan reglează apetitul şi dispoziţia. Bromelaina din ananas influenţeaza în bine digestia, are proprietăţi anti-inflamatoare şi e un detoxifiant natural.


 În concluzie, nu uita de cei trei 3S: somn, sport şi stres redus. Fiecare mică decizie pe care o iei zilnic faţă de tine şi corpul tau e suma stării tale de bine pe termen lung. 


Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.