Descopera mierea: motive sa consumi zilnic miere
Noi suntem mari consumatori de miere si de produse apicole in general.
Rar exista mic dejun fara miere. Si nu doar in ceai 🙂 Copiii isi pun cantitati generoase de miere in lapte, pe iaurt, peste cereale, intinsa pe paine cu unt sau in smoothie. Amandoi sunt obisnuiti sa consume propolis si polen. Cel mic vede polenul ca pe o delicatesa si se bucura de el mai ceva de de o ciocolata.
Folosim mierea si in afara bucatariei. Pe mici julituri sau intepaturi de insecte, sau ca rasfat pentru piele sau par.

In trecut am mai cumparat produse de la Albina Carpatina, o miere 100% romaneasca, dar de curand am reusit sa gustam mare parte din gama lor de soiuri de miere.
Pentru ca mierea este un produs natural, productia ei depinde de sezon si de momentul in care plantele din care e facuta infloresc. In plus, culoarea ei depinde si de soiul de miere.

De aceea, veti vedea in pozele mele culori diferite, dar si texturi diferite, in functie de gradul de zaharisire, un proces natural pentru miere.

Mierea in retete

Daca vreti sa inlocuiti zaharul cu mierea in retete de copt, puteti sa va orientati dupa urmatoarele:
– masurati cantitatea in grame si puneti cam cu 25% mai putina miere decat zaharul cerut de reteta (daca reteta cere 100 gr de zahar, puneti 75 gr de miere)
– in acelasi timp, scadeti cantitatea de lichid ceruta de reteta tot cu 25% (dar nu reduceti din oua!)
– la fiecare 240 gr de miere din reteta, adaugati un varf de lingurita de bicarbonat in reteta
– reduceti temperatura din cuptor cand reteta are in compozitie miere

Motive sa consumati zilnic miere

  • mierea sustine sistemul imunitar
  • mierea imbunatateste digestia
  • mierea este antivirala si antibacteriana
  • mierea ajuta la vindecarea micilor rani ale pielii
  • mierea contine minerale, aminoacizi si enzime
  • mierea va da mai multa energie
  • mierea va ajuta sa aveti o piele mai frumoasa si mai sanatoasa
  • mierea ajuta la raceli si mai ales la calmarea durerilor de gat si a tusei
  • mierea creste nivelul de antioxidanti din organism

Utilizari ale mierii

  • Mierea este un sirop natural de tuse. O puteti amesteca cu ghimbir, scortisoara si zeama de lamaie.
  • Consumul de miere linisteste aciditatea stomacului.
  • Mierea se poate folosi pe mici rani ale pielii sau pe intepaturile de insecte – studii arata ca mierea este antibacteriana si ajuta la regenerarea mai rapida a pielii
  • Balsam pentru par – amesteca o jumatate de ceasca de miere cu un sfert de ceasca de ulei de masline si aplica amestecul acesta pe par. Lasa sa actioneze si apoi clateste.
  • Improspateaza-ti respiratia amestecand o lingurita de miere in putina apa, adaugand si putina zeama de lamaie. Obisnuieste-te sa faci gargara cu acest amestec in fiecare dimineata.
  • Masca de fata cu miere – aici ai mai multe variante, in functie de nevoile tenului tau. Poti amesteca mierea cu zeama de lamaie, ulei de masline, scortisoara sau iaurt.
  • Pentru sanatatea unghiilor poti amesteca o lingura de miere in 5 linguri de otet de mere si tine unghiile in acest amestec pentru 10 minute. Repeta saptamanal tratamentul.

5 sugestii simple pentru a include mierea in dieta ta

  1. In ceai – mierea imbogateste ceaiul mai mult decat o simpla lingurita de zahar. Adaugati mierea cand ceaiul s-a racit usor, pentru a beneficia de toate proprietatiile ei.
  2. In limonada si in smoothie-uri – daca tot e sezonul limonadei, profitati si sa cresteti consumul de miere sanatoasa! La fel de bine puteti pune miere si in smoothie-uri, pentru a le indulci suplimentar.
  3. In deserturi – desi mierea se poate folosi si la copt, pentru a va bucura de toate proprietatile ei sanatoase, va incurajez sa o includeti mai ales in deserturi raw. Vara este ideala pentru a indulci inghetatele, dar si diverse creme si gustari dulci rapide, care nu necesita coacere.
  4. In dressing-uri pentru salata – mierea este minunata in salate! Amestecati mierea cu otet, mustar, sare, piper, lamaie si ierburi aromatice.
  5. Lapte cu miere inainte de somn pentru a va ajuta sa dormiti mai bine.