De la inceputul sarcinii am avut o obsesie: burta!

Cumva, nu stiu cum, s-a format in mintea mea ideea ca marimea burtii asigura sanatatea bebelului ascuns inauntru. Asta este, unele sinapse sunt primitive!
Si dai si masoara, fotografiaza si compara, urmareste de aproape cresterea. Am pozat burta in fiecare saptamana, urmarind cu rigurozitate cresterea si nu eram nicicum multumita. Burta mea nu era mare si gata!

Veneau la noi oameni care ma priveau sceptici si imi ziceau: Dar nici nu se vede ca esti gravida! Cat ziceai ca ai? 6 luni???!!!!

Apoi am mers la un magazin cu hainute de gravide sa-mi iau si eu o pereche de blugi care sa nu sugrume burta, dar nici sa nu fie cu talie joasa si sa ma lase cu salele goale prin gerurile astea. Si vanzatoarea, femeie cu ochi format pentru gravide, ma serveste indiferenta si la final cand sa platesc ma intreaba daca sunt gravida.
Oh! Maresc ochii si incerc sa nu clipesc sa nu izbucnesc in plans.

Da, luna a 6-a…reusesc eu sa bolborosesc.
Oh, Doamne! Dar nu se vede deloc. Eu am crezut ca nici nu sunteti gravida!

Apoi ma intalnesc cu alte gravide. Vad una cu burta mare, frumoasa si rotunda. Se vedea de la o posta ca este gravida. Am crezut ca pic jos cand am aflat ca este „mai mica” cu o luna decat mine.

Obsesia s-a mai estompat usor datorita ecografelor si faptului ca am dovada ca fata creste bine, e mare si durdulie. Deci nu am nici un motiv sa consider ca burta mea, atat de greu identificabila de altii, ar avea vreo legatura directa cu dezvoltarea ei.

Si apoi, masurandu-ma si ajungand deja la 110 cm circumferinta burtii (la 7 luni jumate), la 1.57 inaltime, ma intreb cata sa fie burta sa o observe lumea? Zau asa!

Cu gravidele esti pe teren minat si trebuie sa ai grija ce le spui. Nici ca nu i se vede burta ( nu stii ce spaime ii declansezi), dar nici sa te minunezi de cat este de mare nu este benefic. Cel mai bine este sa te marginesti la a-i spune ca arata bine si sa nu faci judecati de valoare despre circumferinte.

*poza de mai sus prezinta burtica autoarei la 10, 20 si respectiv 29 de saptamani de sarcina.