Au trecut multi ani de cand am terminat facultatea. Multi. Nu va zic cati, dar am trecut binisor de un deceniu. De atunci am citit zeci (sute ?!) de carti si memoria cartilor citite in facultate s-a cam estompat.
Cu toate acestea, zilele trecute, mi-am amintit de cateva titluri care m-au cucerit in acei ani si care, foarte probabil, mi-au influentat gusturile in materie de lectura in anii ce au urmat.

Iata cateva din acele titluri.

1. Othello de William Shakespeare
Mi-a fost groaza de anul in care stiam ca urma sa il studiem pe Shakespeare. Aveam toate operele sale in engleza si mi se parea absolut imposibil (pe vremea aceea nu prea se gaseau traducerile operelor sale, a trebuit sa am acces la biblioteca universitatii sa le pot citi).
Profesoara din acel an era si un nume cu rezonanta in universitate, stiam ca va avea standarde ridicate la examen si deja ma vedeam tocind cursuri seci despre opera lui Shakespeare.
Doar ca doamna profesoara a intrat in clasa cu un laptop si un videoproiector. Pe vremea aia era mare lucru. Si a inceput sa ne puna filme (da, filme!) cu ecranizari dupa operele lui Shakespeare. De la ecranizari clasice si pana la Leonardo diCaprio. Oprea din cand in cand, discutam si ne uitam din nou. Apoi, a adaugat si studiul comparativ al traducerilor.
Am fost fascinata! Am citit pe nerasuflate (aproape) intreaga opera a lui Shakespeare si am fost cucerita. As nominaliza aici intreaga opera, dar daca ar fi sa aleg cea care mi-a ramas cel mai adanc in memorie, ar fi Othello.

2. Justine de L. Durrell
Nici imi mai amintesc cum am ajuns sa citesc cartea – o fi fost in programa sau era lectura sugerata la clasa. Nu am idee! Dar am fost fermecata de indata si am devorat intregul Cvartet din Alexandria, plus biografia lui Durrell. Cred ca ma si indragostisem putin de el! (Da, eram cam tocilara, ma indragosteam de scriitori care murisera de multi ani :))

3. Franny si Zooey de JD Salinger
Apropo de indragostit, mult timp am considerat ca Salinger e sufletul meu pereche si am si plans cand a murit in 2010.
Culmea e ca nu mi-a prea placut De veghe in lanul de secara si, in consecinta, nu m-am prea grabit sa citesc si alte titluri. Trebuia sa citesc Dulgheri inaltati grinda acoperisului si e in aceasi carte cu Franny si Zooey. Nu cred ca am mai citit o carte cu atata emotie si pe care sa o citesc si sa o recitesc de mai multe ori.
Stiu ca nu e o carte usoara si stiu ca sunt putini cei care o gusta. Dar pentru mine va avea mereu un loc special!

4. Cu sange rece de Truman Capote
Cartea aceasta a fost un soc si probabil de aceea mi-a ramas in memorie. Dupa atata beletristica, iata o carte care vorbeste despre o realitate atat de absurda si de violenta. Daca nu ati citit-o, sa o treceti pe lista. Desi, acum, ca parinte, nu stiu daca as mai putea sa o parcurg.

5. Colectionarul de John Fowles
O alta lectura dificila si socanta. Macar era beletristica, nu ca cea de mai sus si cumva o accepti mai usor. Mai urmaresti o paralele cu Shakespeare, esti atent la scriitura si mai scapi de groaza celor descrise in carte.
Scriam atunci despre ea: “iubirea nu mai este suficienta, libertatea nu mai exista si nu se mai poate gasi nici o cale de a scapa.” Si exact senzatia aceasta a ramas cu mine si dupa toti acest ani!

Inainte sa inchei, vreau sa mai mentionez un nume. Nu e un clasic, dar in mine trezeste si azi multe emotii.
Jewel
Da, cantareata. Unul din profesorii din facultate ne-a citit cu voce tare poeziile ei. Am fost fascinata si acasa le-am cautat si eu. Am cateva versuri pe care si azi le tin stiu pe de rost. Ceea ce chiar nu e putin lucru!