Cand o privesc pe Natalia construiesc tot felul de scenarii despre etapele care urmeaza pentru noi. Si una dintre cele mai mari temeri ale mele este scoala si sistemul de invatamant.

Visez timid la homeschooling si unschooling. Nu cred ca va fi posibila o astfel de cale si ma pregatesc pentru o dublare a sistemului traditional cu sesiuni de unschooling acasa.

Si privesc in urma si ma intreb ce m-a invatat pe mine scoala. Un raspuns greu si riscant. As zice nimic, dar multe dintre reflexele mele se trag din anii de scoala. Si totusi am invatat, dar ce?

Nu mai retin nimic. Mormane de carti, de cursuri, literatura, poezii, istorie. Daca nu ar exista in casa cartile in format fizic, as putea jura ca nici macar nu am auzit vreodata de ele. Si sa nu ma intrebati de ani de domnie- NIMIC!

In facultate, unul dintre profesorii nostri (nu mai stiu care, ironia!), ne spunea ca ei ne construiesc oasele. Si toata viata ne vom stradui sa punem carnea pe acest schelet.
Am invatat sa lucrez singura – competivitatea in scoala romaneasca este una atat de acerba incat cred ca asta devine trasatura nationala
Am invatat sa ma organizez – volumul stupid de mare de informatie se cerea structurat
Am invatat sa ma indoiesc – datorita inutilelor manuale alternative cu informatii contradictorii; datorita mult prea numeroaselor „culegeri de comentarii” unde fiecare se dadea in voie cu parerea despre „ce vroia sa spuna poetul”
….dar cel mai important:
Am invatat sa cercetez – pentru ca fiecare informatie de care ma indoiam ma impingea spre alte ore de studiu pentru a gasi o explicatie care sa fie credibila si logica pentru mine.

Ce imi dorec pentru Natalia?

Sa poata invata in voie. Fara constrangeri. Sa aiba sete de cunoastere si sa nu fie indopata cu informatii aiurea. Mi-as dori sa invete jucandu-se si sa iubeasca sa afle – sa iubeasca sunetul cartilor si chiar si sunetul tastelor (sa nu ocolim viitorul) scotocind internetul. Imi doresc ca totul sa vina firesc, sa nu fie fortata, bruscata, speriata.