Oricat de mic ar fi spatiul de care dispuneti,  cand faceti un plan pentru amenajare gradina mica, sfatul meu este sa luati in calcul plante aromatice pe care sa le folositi si in bucatarie. Personal, acestea sunt preferetele mele. Usor de intretinut, majoritatea perene, cu o dezvoltare frumoasa si bogata, va asigura nu doar o aroma mai savuroasa diverselor mancaruri pe care le pregatiti, dar si numeroase proprietati medicinale care sunt mai eficiente cand aveti posibilitatea sa recoltati planta proaspata.
In plus, deseori gustul este mai bun si mai intens. De exemplu, nu eram mare fan al dafinului uscat, dar de cand am dafin in curte si il folosesc proaspat cules, sunt indragostita de el si il folosesc la mult mai multe preparate ca pana acum.

  1. Patrunjelul – este o planta extrem de populara la noi, dar ea nu este doar verdeata cu care decorezi la final mancarurile. O legatura de patrunjel fiert in supa de carne ii da o aroma mai echilibrata. In plus, este o sursa extrem de bogata de vitamina C si o puteti consuma cruda, tocata din abundenta in salate sau in smoothie-uri verzi.
  2. Menta – desi multi se feresc de ea pentru ca tinde sa invadeze gradinile, eu sunt de parere ca merita efortul sau puteti sa o cresteti direct in ghivece. Este o planta minunata pentru ceaiuri (de vara sau de iarna), pentru deserturi dar si pentru a fi folosita pentru proprietatile sale medicinale. Menta improspateaza respiratia si calmeaza problemele digestive.
  3. Mararul – o alta planta aromatica foarte populara si des intalnita la noi in tara, se potriveste de minune cu pestele, mielul, cartofii, radacinoasele si mai ales mazarea. Ca si menta, ajuta sistemul digestiv si este usor de crescut si nepretentios.
  4. Busuiocul – este o planta populara la noi in tara, cu o mare importanta in mai multe sarbatori populare romanesti. Totusi, pe langa busuiocul care se intalneste in mod traditional la noi, in ultimii ani au aparut mai multe soiuri. Se potrivesc extrem de bine la sosuri, salate (de rosii), pe paste sau pe pizza.
  5. Salvia – o planta mai putin populara, cel putin in bucatarie. Cei care o cresc, o fac deseori doar pentru ceai, fiind o planta miraculoasa. Dar este un condiment minunat pentru a da o aroma bogata carnurilor, sosurilor sau legumelor (radacinoase, conopida etc). Este o planta care creste usor si se dezvolta bine la noi.
  6. Rozmarinul – este ideal pentru a aroma carnea de pui, de porc, dar il puteti folosi si la radacinoase. Preferabil ar trebui sa il protejati in iernile geroase de la noi, dar daca o faceti puteti avea o superba tufa in gradina.
  7. Cimbrul – ideal pentru mancarurile de cartofi, fasole sau pentru a da un plus de savoare oualor, este plata aromatica ideala pentru supe si tocanite.
  8. Tarhonul (frantuzesc) – este un condiment mai popular in Transilvania, fiind mai des intalnit in bucataria ungureasca. Este o planta aromatica foarte populara in bucataria frantuzeasca si se potriveste extrem de bine la ciorbe, supe, sosuri si fripturi.
  9. Lavanda – atunci cand o cresteti ca un condiment, o puteti folosi la deserturi si salate.
  10. Dafinul – am inceput sa il intalnesc tot mai des si in gradinile de la noi din tara. Desi un condiment des folosit la romani, era folosit mai ales uscat. Totusi, varianta proaspata are o aroma mai placuta, mai dulceaga si este ideala pentru mancarurile care fierb pentru mult timp, precum supele si tocanitele.