Cand imi faceam practica in facultate pe un santier arheologic, profesoarele noastre ne-au promis ca intr-o zi ne vor gati ele reteta „traditionala” a santierului. Conditia era ca noi sa nu aflam ingredientele.

La masa ne-au asteptat cu spaghete, iar in sos puteam banui rosiile si ardeii, carnea tocata (de conserva!) si cam atat… A fost una dintre cele mai delicioase mancaruri gustate de mine, credeam ca nu am mancat niciodata ceva mai bun si eram convinsa ca exista un ingredient secret care ii da aroma deosebita.

Toate zilele care au urmat mi le-am petrecut incercand sa-mi conving profesoarele sa-mi dezvaluie ingredientul secret. Doar in ultima zi mi l-au dezvaluit: nu exista!

Nu am crezut. Am ajuns acasa si am facut sosul din ingrediente simple si – surpriza! – gustul era acelasi.
De atunci il gatesc periodic, cu sau fara carne, cu spaghete sau macaroane. Si a fost una dintre cele mai importante lectii culinare din viata mea: simplitatea are o aroma minunata!

Ingrediente:rosii
ardei
usturoi
carne tocata (manzat si porc)
ciuperci
pasta de tomate
ulei
busuioc

spaghete si cascaval

Dupa ce ati calit usturoiul tocat marunt si ardeiul, adaugati carnea si rumeniti-o bine. Adaugati rosiile si apoi stingeti tot cu un pic de apa calda. Daca doriti mai puteti completa si cu pasta de tomate.

Intre timp adaugati ciupercile (nu uitati sa spalati conserva inainte de a o desface!) si lasati sa fiarba totul molcom, la foc mic.
Puteti condimenta – numai daca vreti – cu putin piper si/sau busuioc.

Serviti cu spaghete si presarati din abundenta cu cascaval.