Sincer va spun ca habar nu am daca asta este reteta traditionala de rata pe varza. Cand am pregatit-o nu am consultat nici un soi de carte de bucate, ci am gatit in functie de gusturile noastre. Rezultatul a fost absolut delicios.
Ingrediente
1/2 varza mare alba
1 morcov mare
3 linguri bulion
marar
cimbru
sare
piper
boia
carne de rata (eu am folosit pieptul si pulpele)
Mai intai am pus la inmuiat vasul roman in apa. Se tine in apa cam 20 de minute.
Apoi am taiat fin varza si am amestecat-o cu morcovii rondele.
Am pus varza direct in vasul roman si peste ea am turnat un sos facut de bulion, sare, piper, marar, cimbru pe care l-am diluat cu apa pentru a se putea amesteca mai bine cu varza.
Peste varza am pus carnea de rata sarata si condimentata cu boia.
Am acoperit vasul roman si l-am pus in cuptorul rece. In principiu dureaza cam doua ore pana este gata, iar acesta este rezultatul 🙂 .
Pofta buna!
Ce e vasul asta roman? E special?
L-ai pus in cuptorul rece ca sa se incalzeasca treptat?
Rata arata delicios!
@Crinutza – da, vasul roman e un vas special din lut. L-am pus la cuptorul rece pentru ca asa cere vasul roman – se inmoaie in apa (sa absoarba lutul bine apa) apoi se pune in cuptorul rece pentru a se usca treptat. Avantajul e ca nu e nevoie de ulei.
super reteta! Am primit de la mama vasul ei roman, mi l-a dat mie. Sincer sincer..moment emotionant :P. asa ca voi incepe sa adun retete petru el. Pun si pe aceasta in caiet. Multumesc, Ama!
@Corina – si eu de la mama am vasul ;)) cu mare drag si sa faci multe retete gustoase in el! 🙂
Ce minunata rata , asta vreau sa o testez si eu o data, merci de reteta arata delicios !
@Sylvia – cu mare drag! 😉
Hello Ama, maine as vrea sa fac si eu rata cu varza, dupa reteta ta. Acu mi-am trimis sotul la cumpa, dar nu este decat varza rosie. O sa fie ok? unde ai inmuiat vasul roman, ca eu nu am loc… Are multi spiculi pulpa de rata?
ThX :))
Silvia sper sa vina raspunsul meu la timp.
1. e foarte buna varza rosie si eu mai fac si cu ea. Eventual mai coloreaza carnea, dar fiind oricum mai rosie e super ok
2. vasul eu il inmoi in bucatarie, desi nu am loc. pun jumatate 20 de minute, intorc si las cealalta jumatate alte 20 de minute. dureaza mai mult, dar nu am cum altfel
3. spiculi – te referi la tocul de la pene? da, rata e mai aiurea din punctul asta de vedere. depinde si cand e taiata, dar eu de multe ori stau cu penseta sa o curat ;(
Acusi ma apuc. Tre sa eliberez chiuveta, pun un dop si pun asa vasul la muiat. O sa fac si cu varza alba si cu rosie. La spiculi ma refeream la oasele alea lungi ascutite de pe langa osul pulpei. Merci de rasp;))
Merci de rasp;) o sa pun vasul la muiat in chiuveta din bucatarie. Fac si cu varza alba si cu rosie. La spiculi ma refeream la oasele alea lungi ascutite de pe langa osul pulpei.
Silvia cum a iesit?
pe mine alea nu m-au prea deranjat
Eu am vas roman de 6 ani, si l am folosit o data. Nu stiu de ce, dar eu tineam minte ca iese fiarta mancarea. Dar rata pe varza a iesit super! Pielea crocanta, varza rumenita! O sa pun si io reteta pe blog, si o sa mai folosesc vasul. Thx;)
Silvia ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Te sfatuiesc insa sa citesti pe net despre depozitarea vasului roman. Este mai tricky sa nu intre mucegaiul in el 🙁