Mi-a fost tare draga aceasta carte si am citit-o cu sufletul la gura, cu entuziasmul unui copil care se uita cu ochii mari intr-un album de poze cu printese si studiaza cu atentie fiecare detaliu.

Nu o sa vorbesc despre familia regala engleza din punct de vedere politic – cum de altfel nici aceasta carte nu o face. Voi lasa deoparte toate comentariile malitioase sau criticile si voi vorbi despre oamenii din spatele titlului.

Din pacate ma vad nevoita sa recunosc ca textul cartii este jenant de slab. Slab. Slab. Slab. Si infiorator de propagandistic!

Si acestea fiind spuse, cred ca imi veti ierta mai usor frivolitatea marturisirii mele: mi-au placut pozele! 🙂

Si pentru ca asta mi-a placut, asta am sa redau si aici.

Inca de pe coperta o puteti vedea pe micuta Elizabeth, intr-o poza sepia, favorita a familiei.
Era vestita pentru dragalasenia si veselia ei. Nazdravaniile ei (alaturi de fratele ei David) au scandalizat invitatii parintilor – de exemplu, cand acestia sunau la usa, venind la o cina eleganta, micuta Elizabeth turna apa rece pe ei de pe un balcon al castelului.


In timpul razboiului, castelul parintilor a fost amenajat in infirmerie, iar viitoarea regina impreuna cu mama ei au ingrijit bolnavii.

Preferatul meu este insa regele George VI-lea. Torturat de doica lor in copilarie, pana la descoperirea acestor orori de familia regala raul fusese deja facut, timid si balbait, viitorul rege este fermecat de cea mai luminoasa aparitie din inalta societate engleza a vremii – Elizabeth.

Dupa abdicarea lui Edward al VIII-lea (il puteti privi ca un fel de Carol al II-lea, pentru ca abdica – singurul rege englez care face asta – pentru a putea trai alaturi de femeia pe care o iubeste!), George VI a ajuns (in mod surprinzator) pe tron.

Acum sprijinul lui Elizabeth a fost crucial, iar forta ei l-au facut si pe el sa treaca peste obstacolele ridicate in cale de timiditatea sa si de deficienta de vorbire.

Totusi, George VI-lea era un familist convins. Si-a iubit mult fiicele si era topit dupa nepotul sau, Charles.

Despre regina-mama se povesteste adeseori cat era de vivace (si longeviva). Chiar si in ultimele sale poze se vede clar cat era de simpatica si de fermecatoare. O comoara de bunicuta!Pozele le gasiti aici, aici, si aici.