Daca ma intrebati pe mine despre esec, as spune ca nu exista asa ceva decat la nivel personal.

Esecul este un aspect atat de subiectiv si intim, incat cuvantul ar trebui sa fie invaluit intr-un nimb de luminoasa sfintenie sau sa devina tabuu, pronuntat cu coborarea inconstienta a vocii, numai in soapta.
De ce?
Pentru ca nu exista esec decat daca vrem noi!

Thomas Edison avea o mare vorba: „I didn’t fail, I just found a thousand ways that don’t work”. Si anume faptul ca daca nu am nimerit tinta (din prima), nu inseamna ca ma pot numi un esec sau sa fiu aratat cu degetul ca un ratat, ci dimpotriva: ar trebui sa fiu apreciat pentru faptul ca incerc!

Dar esecul este tarat undeva pe tribuna judecarii populare, acolo unde fiecare cugeta dupa cum il taie capul, si din firava intimitate sufleteasca, nereusita este transformata intr-un stigmat public, intr-o anatema ce trebuie purtata si atarnata la gat. Si ce este cel mai grav este ca esecul nu isi mai pastreaza un barem de masurare personal, ci se stabileste dupa judecata publica.

Si cand iti spui ca esti puternic si nu te afecteaza astfel de perceptii „invechite”, te trezesti ca iti sclipesc in fata coltii unui alt tip de esec: cel social.
succesul si esecul te transforma intr-o persoana dezirabila sau nu pentru societate. In momentul in care nu reusesti sa obtii ceea ce se considera a fi un succes, esti indepartat.

Am o colega de facultate care repeta anul. Motivele pentru care o face le stie doar ea. Din punctul meu de vedere e de admirat. Eu una cu greu as putea lua de la capat un asemenea angajament. Azi mi-a marturisit ca unii dintre colegi nu o saluta, intorc capul cand o vad si ii evita compania.
Pentru cateva minute nu mi-am gasit cuvintele si am repetat doar (mantric): „Dar nu se poate asa ceva!”

Si astfel aprobriul public isi spune cuvantul. Ca in copilarie cand repetentul era pus in ultima banca, singur si ignorat. Daca ai cazut, iti mai tragem noi cateva peste cap sa te umilim si mai mult.

Eu imi doresc sa-mi lasati mie dreptul de a imi evalua singura nereusitele.

Imi doresc ca fiecare dintre noi sa poata sa sufere din cauza unui esec doar pentru ca si-a dorit atat de mult sa reuseasca, nu pentru ca altii asteptau de la el sa reuseasca.

Imi doresc sa fiu lasata sa imi determin singura ceea ce doresc sa privesc ca esec sau succes. Poate nu imi doresc in viata ce va doriti voi.

Poate ca e timpul sa invatam ce inseamna o adevarata reusita: puterea de a mai gasi energie pentru a merge mai departe dupa caderi repetate.