Daca folositi blenderul des si preparati in el diferite smoothieuri, sosuri si supe-crema, sigur vi s-a intamplat sa folositi ingrediente care pateaza. Ca de exemplu morcovii, sfecla sau turmericul.
Si oricat spalati, aceste depuneri raman si pot fi suparatoare, mai ales daca stiti ca blenderul este in perfecta stare si nu vreti sa arate patat si invechit.
Probabil cu aceasi problema va confruntati si in cazul mixerelor verticale sau cu un robot de bucatarie. Pe cel din urma, asa cum am mai povestit aici, il folosesc destul de rar. De obicei il scot doar cand am de tocat cantitati mari de legume, sa le pun la congelat. Si dupa ce toc legumele, vasul ramane mereu patat de la morcovi.
In plus, sunt parti (mai ales sub elice), unde accesul nu este perfect. Chiar daca se poate spala bine, nu se poate freca in caz de pete sau depuneri.
Deci e nevoie de o solutie care sa actioneze in profunzime, sa scoata petele dificile si – desigur – sa fie cat mai blanda si naturala. Cine isi doreste detergenti agresivi in locul in care isi prepara mancarea?! Mai ales ca majoritatea preparatelor pregatite cu blenderul se consuma crude.

Solutia? Poate nu va fi o surpriza, dar sunt cele doua ingrediente de baza pe care le stim prea bine: otetul si bicarbonatul.

Daca deja ati decis sa faceti curatenie cu ingrediente cat mai naturale sau daca sunteti la inceput de drum in acest sens, stiti cu siguranta ca cei mai buni prieteni ai vostri sunt bicarbonatul si otetul.
Sfatul meu este sa cautati solutii pentru a le cumpara in cantitati mari. Bicarbonatul se gaseste tot mai frecvent in pungi de 500 gr sau chiar si de 1 kg. Otetul eu il cumpar in bidon de 5 litri si astfel fac economii serioase la bugetul pentru produsele de curatenie.

Dar sa revenim.

Puneti in blender 1 ceasca sau o cana de otet (in functie de cat de mare e blenderul) si 1/4 de ceasca sau cana de bicarbonat. Sa lasati suficient spatiu pentru spuma care se va forma cand cele doua se amesteca.
Cand spuma se potoleste putin, turnati cam doua cesti/cani de apa, puneti capacul si dati drumul la blender pe tru cateva minute.
Apoi clatiti bine cu apa, iar petele si depunerile ar trebui sa se fi curatat. Daca inca vedeti urme, repetati operatiunea.

La fel procedati si cu robotul de bucatarie, dar aveti grija la cantitati si lasati suficient spatiu pentru spuma.

In cazul mixerului cu picior (de imersiune), folositi un vas inalt in care puneti amestecul. Eu am obiceiul sa torn apa clocotita cand il curat astfel.

Sper sa va ajute aceasta solutie.