Cainele si canicula 
Tocmai ne-am intors din vacanta si incercam sa ne adaptam la temperaturile ridicate din tara noastra. A fost canicula cat am fost plecati si continua cu incapatanare sa fie foarte cald.
In aceste zile este foarte important sa fim atenti atat cu activitatea noastra, cat si la animalele noastre de companie.
In acest articol ma refer strict la caini si va povestesc din ce am invatat eu despre cum ii putem ajuta si pe ei in zilele caniculare.
Inainte sa trec mai departe, trebuie sa va marturisesc ca in trecut am gresit si eu. Am crezut ca ajut cainele si mai rau i-am facut. Dar nu am stiut mai bine, nu am avut informatia necesara si de indata ce am invatat mai bine, am facut mai bine.
Mai exact, pe primul meu caine il tundeam scurt in fiecare vara. Si cand zic scurt, ma refer ca era aproape chel sarmanul. Credeam ca il ajut, dar mai rau ii faceam. Asa cum am invatat ulterior, parul animalelor are un rol de protectie si nu este recomandat sa tundem scurt cateii blanosi.
Pe de alta parte, stiu ca e mai greu, am in continuare un mic ciufulit care aduna in blanita toate buruienile. Dar am ales sa investesc in un piaptan cu lama si sa ii curat asa blanita. Prin urmare, indiferent daca aveti un caine din rasa golden retriever sau o corcitura blanoasa (cum am eu acum), nu ii tundeti scurt vara, crezand ca astfel ii ajutati sa se racoreasca. 

Cainele si canicula 

  1. Asigura-te ca pui la dispozitia cainelui apa si un loc umbros. Fii atent ca umbra sa fie prezenta pe tot parcursul zilei, nu doar la anumite ore. 
  2. Nu lasa cainele in masina! Nici macar daca masina e la umbra sau daca crapi putin greamul. Luand in vedere ca saptamana aceasta s-au inregistrat peste 40 de grade chiar si la umbra, caldura din o masina parcata poate fi rapid fatala unui caine. 
  3. Redu intensitatea activitatilor fizice. Fii atent si la rasa cainelui, unii sunt chiar mai sensibili si caldura le agraveaza problemele de respiratie. 
  4. Evita plimbarile pe asfaltul incins. Scoate cainele la plimbare in locuri umbrite, in parcuri, dis de dimineata sau seara dupa apusul soarelui, mai ales daca nu poti evita asfaltul. 
  5. Daca este un caine cu blana bogata, nu il tunde crezand ca il ajuti sa se racoreasca. Blana cainelui are rol de protectie: nu doar ca ii tine de cald iarna, dar il protejeaza de soarele arzator vara. Vezi aici o poza extrem de graitoare. 
  6. Ai grija sporita de cainele senior. Ei vor resimti si mai tare caldura si au nevoie de un plus de grija. 

Totusi, nu putem mereu evita soarele si caldura. Vezi in ilustratia pregatita de mine si cateva semnale de alarma. In plus, iti recomand sa citesti mai multe si despre tratament indigestie la caini si sa afli ce trebuie sa faci in cazul in care apar aceste simptome. 

Sper ca aceste sfaturi iti vor fi utile in aceasta vara si te vei bucura de sezonul cald alaturi de catelul tau!