Born a crime – Trevor Noah
Cu aceasta carte mi-am inceput anul 2020 si a fost exact genul de lectura de care ai nevoie la inceput de an: o carte in care toate greutatile vietii sunt descrise cu umor.
Il urmaream de mai mult timp pe Trevor Noah – mai intai ca artist de stand-up (pentru abilitatea de a imita accente, chiar daca nu ii gustam toate glumele) si mai apoi ca gazda a The Daily Show, cand umorul lui a devenit ceva mai cuminte si mai slefuit.

We tell people to follow their dreams, but you can only dream of what you can imagine, and, depending on where you come from, your imagination cand be quite limited.

Deseori a pomenit in emisiune despre viata lui in Africa de Sud si eram curioasa sa citesc toate detaliile.
Nasterea lui Trevor a fost din start o infractiune: nascut in timpul apartheidului, din un tata alb (elvetian) si o mama neagra din tribul Xhosa. In acele vremuri, o asemenea infractiune era pedepsita cu ani de inchisoare si din acest motiv Trevor si-a petrecut primii ani din viata ascuns si tinut mai ales in casa.
La prabusirea apartheidului, mama lui Trevor isi asuma riscurile de a-l scoate in lume si sa infrunte numeroasele provocari care au venit ca urmare a unei lumi inca guvernata de preconceptii.

Born a crime – Trevor Noah

Baietelui Trevor este un nazdravan vesel si simpatic. Prea alb pentru a fi considerat negru. Prea negru pentru a fi acceptat de albi. O viata petrecuta mereu ca outsider, ca cel diferit. Mama lui pare o forta a naturii, puternica si curajoasa in lumea nedreapta in care traieste. Foarte religioasa, mama lui Trevor este cea care face toate eforturile de a-l scoate pe baiatul ei din lumea in care a trebuit sa il nasca.

Am citit cateva carti despre apartheid si post-apartheid pana acum. Dar au fost in general carti de fictiune si cumva nu le plasam bine in timp. Aveau atemporalitatea unei lectii de istorie.
Dar in aceasta carte am simtit pentru prima data ceva diferit.
Stiind ca Trevor Noah este mai tanar decat mine cu cativa ani si a trebuit sa creasca in o astfel de lume, m-a facut sa constientizez cat de aproape de noi au fost aceste nedreptati.

„Just because it’s not happening to YOU, doesn’t mean it’s not happening…”

Totusi, vocea lui Trevor Noah ca narator este una fascinanta. Unde situatia permite, umorul lui este senzational. In multe episoade, cand cruzimea realitatii este mult prea apasatoare, vocea lui Trevor devine una blanda si inteleapta.
De fapt, cred ca acest sentiment mi-a ramas cel mai mult in minte dupa ce am terminat cartea. In fata unei lumi indredibil de crude si violente, un om gaseste puterea sa zambeasca, sa fie generos si intelept.

Cartea o gasiti aici si aici