
Cu siguranta cand ramai insarcinata iti doresti sa te alimentezi cat mai sanatos cu putinta, astfel incat sa furnizezi bebelusului toate vitaminele si mineralele necesare cresterii sanatoase.
Doar ca, din experienta proprie, am constatat ca lucrurile nu sunt neaparat atat de simple si de multe ori toanele sarcinii isi fac de cap mai ales cand vine vorba de mancare.
De exemplu, eu am avut un prim trimestru destul de dificil in ceea ce priveste greturile. Pe langa faptul ca devenise aproape imposibil sa tin si apa in stomac, nu ma puteam apropia de aproape nici un fel de mancare. Fructele imi faceau o gaura in stomac si desi intr-o zi am mancat mere fara probleme, a doua zi nu am mai putut pune gura pe ele. Nu m-am putut atinge de carne (mai ales cea de pui si peste), dar am gasit alinare in paine si cartofi.
Si asa mai departe.
Cu toate acestea am incercat sa am o alimentatie cat mai variata cu putinta, cu multe lactate (laptele l-am suportat foarte bine pe durata sarcinii) si legume, fructele fiind destul de greu de suportat (probabil si pentru ca am nimerit perioada de iarna, cand oferta nu e foarte variata si citricele predomina).
Ceea ce am respectat strict au fost alimentele interzise in perioada sarcinii.
1. Carne cruda
Nu numai ca trebuie sa gatiti bine friptura (adio fripturi in sange!), dar va trebui sa fiti foarte atenti ce mezeluri cumparati! Pe multe dintre produsele de pe raft exista specificatia de „produs crud” (salamuri, sunca, specialitati etc) si cat sunteti gravida nu este indicat sa va mai atingeti de ele.
Carnea cruda poate fi infectata cu salmonella sau toxoplasmoza. Pe langa acestea, mezelurile mai pot transmite si listeria.
2. Oua crude
Toate ouale pe care le veti consuma pe perioada sarcinii trebuie gatite tari. Stiu ca un galbenus moale este imbietor sau de sarbatori este greu sa rezistati la bunatatile cu maioneza, dar oul poate fi foarte periculos pentru bebelusul vostru.
3 Lapte crud
Inainte de sarcina cumparam lapte de la tarani si ce ma mai bucuram de smantana lui groasa! 🙂
Desi am auzit multe mamici care pe perioada sarcinii au continuat sa consume lapte si branzeturi de la tarani, sansele ca ele sa fie contaminate cu listerie este destul de mare. Si daca listeria nu este un pericol in general, ea trece foarte usor prin placenta si poate cauza boli grave bebelusului.
Asadar, pentru perioada sarcinii alegeti laptele pasteurizat (atentie! fiert in casa nu se distruge listeria!) si lactatele din lapte pasteurizat.
4. Spalati bine fructele si legumele
Mai ales daca nu aveti anticorpii pentru toxoplasmoza!
Din pacate pentru sarmanele pisici izgonite din casele si curtile cu femei gravide, nu ele sunt principalele transmitatoare ale toxoplasmozei ci carnea gatita necorespunzator si fructele si legumele nespalate.
Orice urma de pamant de pe ele poate sa contina toxoplasmoza, asadar acordati o atentie marita spalarii lor.
5. Nu consumati cafea si ceaiuri in exces
Teoretic nu sunt interzise. Practic nu exagerati! 🙂
Nici macar cu ceaiurile naturale pentru ca nu stiti exact ce proprietati au unele plante.
Cateva recomandari
- Incercati sa consumati zilnic alimente cat mai variate – cereale, fructe, legume si carne. Desi grasimile nu sunt recomandate, daca va este pofta puteti ceda tentatiei (dar cu masura!). Am auzit multe gravide care doar in sarcina au consumat untura 🙂
- Respectati cu strictete vitaminele prescrise de doctor!
- Beti multa apa! In primul trimestru, cand sufeream de greturi, mi-a fost recomandata apa minerala. Pe mine nu m-a ajutat, dar mai tarziu apa minerala mi-a cazut tare bine. Mai tarziu, cand au inceput arsurile de stomac nu mancarea le calma, ci apa plata. Sfatul meu e sa testati la ce reactioneaza organismul vostru!
- Consumati zilnic lactate. Eu am inlocuit cafeaua de dimineata cu o cana de lapte fierbinte cu cacao sau miere.
- Consumati alimente bogate in vitamina C, fier si acid folic.
Eu as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca e foarte importanta si alimentatia femeii care doreste sa ramana insarcinata (stil de viata cat mai sanatos cu alimente bogate in fier, acid folic si vitamine).
Despre apa.. de preferat sa nu bei acelasi brand, incearca mai multe, pentru ca au compozitii diferite si nu e ok sa bei intruna o apa cu multa sare sau mult calciu.
@Dana – da, normal. E bine sa pregatesti terenul 🙂 oricum e bine mereu sa duci un stil de viata cat mai sanatos 🙂
Foarte buna observatia despre brandul de apa. Eu una am schimbat-o pentru ca nu imi mai placea brusc gustul.