10 sarcini rapide care te ajuta sa ai o casa ordonata
Probabil ca ti se intampla uneori (sau deseori 😊) sa observi cum anumite zone din casa sunt in dezordine. Daca ai copii, probabil acest lucru ti se intampla foarte des! Dar dezordinea apare si in casele in care locuiesc doar adulti si este un motiv de frustrare si suparare.
In plus, nu ai mereu timp sa stai cu orele sa pui casa la punct. Si, in plus, un astfel de plan este de cele mai multe ori si nerealist pentru ca dezordinea nu asteapta ca tu sa ai o jumatate de zi libera.

Sfatul meu este sa profiti de fiecare cateva minute care apar pe parcursul unei zile. Poate astepti curierul, poate povestesti la telefon cu o prietena, poate astepti sa se fiarba pastele. Nu pune mana pe telefon sa te pierzi pe social media, ci incearca sa rezolvi o sarcina simpla de curatenie.
Poate parea un gest marunt, dar impactul unor asemenea gesturi marunte, facute zi de zi, va fi unul extrem de benefic.

Iti recomand sa citesti si articolul meu – Doua reguli pentru a lupta cu dezordinea – si sa implementezi cat de mult poti regula numarul 1!

10 sarcini rapide care te ajuta sa ai o casa ordonata

  1. Curata o suprafata orizontala
    Suprafetele orizontale sunt parca facute sa stranga dezordine. Identifica zonele unde se face de obicei dezordine la tine in casa – poate fi masa, poate fi un raft, poate fi blatul din bucatarie.
    Petrece 5-10 minute si fa ordine pe aceasta suprafata, astfel incat sa fie ordonata si fara obiecte ratacite.

2. Fa ordine in zona de intrare in casa
In multe case, zona de la intrare se aglomereaza cel mai rapid. In primul rand, toata lumea tinde sa isi lase acolo geanta/plasa cu care intra in casa sau orice lucru au avut in mana. In plus, mai sunt incaltarile (care pot aduce si mizerie) si gecile/sepcile/caciulile.
Primul pas ar fi, desigur, sa ai un loc dedicat acestor grupe de obiecte: un loc special pentru chei-ochelari de soare-maruntis, un loc pentru incaltari si un loc unde se pot agata hainele.
Totusi, 5 minute in care sa pui in ordine aceasta zona si sa duci la loc lucrurile uitate acolo, pot fi extrem de utile!

3. Fa ordine pe un raft
Poate nu ai timp sa faci ordine in toata biblioteca, dar poti sa iti aloci 10 minute sa faci ordine pe un singur raft. Iar daca vei face asta in fiecare zi, in o saptamana biblioteca ta se va fi transformat cu totul!

4. Fa ordine in un sertar
Tot amani sa faci ordine in sifonier pentru ca stii ca poate dura cateva ore bune. Totusi, in cat timp poti face ordine in sertarul cu sosete? Exact! Te poti ocupa de el chiar azi!

5. Pune la loc 5 obiecte ratacite
Cand lucrurile sunt la locul lor, toata casa pare mai ordonata. Cand pleci dintr-o incapere, nu pleca cu mana goala, ci pleaca si cu obiectele care nu isi au locul acolo. Poate fi un gest mic, contorizat in doar cateva zeci de secunde, dar impactul este URIAS!

6. Pune hainele la loc
Unul dintre punctele nevralgice ale casei este mereu locul unde se aduna hainele curate care nu sunt inca puse la loc sau hainele purtate de 1-2 ori, care nu pot fi puse la loc, dar nici la spalat.
Aloca cateva minute sa pui mereu hainele la loc. Nu trebuie sa fie toate deodata, dar macar nu lasi sa se adune. Iar hainele purtate, pot fi organizate pe un suport special, dar si sortate mereu pentru a le pune la spalat pe cele ce au nevoie.

7. Doneaza 2 haine
O provocare scurta si simpla: alege doua haine din dulap pentru a le dona. Poate nu ai timp sa faci o curatenie in profunzime sau poate iti este greu sa te desparti de mai multe haine deodata. Astfel, te desparti treptat de ele si iti va veni mai usor.

8. Organizeaza continutul posetei/gentii
Geanta, acest loc magic, unde se aduna toate ciudateniile! Ocazional, aloca-ti 5 minute pentru a alege lucrurile pe care le cari mereu dupa tine si sa renunti la ceea ce nu este neaparat nevcesar.

9. Organizeaza dulapul cu alimente
Dulapul cu alimente este alt loc unde dezordinea se poate instala cu rapiditate. Pungi desfacute si consumate pe jumatate sau pe trei sfert, pliculete de condimente, diferite borcane si sticle, unele uitate in spatele dulapului. Si e pacat de ele!
Petrece 5-10 minute aranjand acest dulap. Pune la indemana alimentele care sunt mai aproape de data de expirare. Punga aceea cu un pumn de linte pe care tot o ocolesti? E momentul sa cauti o reteta in care sa o incluzi!

10. Organizeaza rapid camera de zi
Camera de zi, o camera cu trafic intens in majoritatea caselor, este si locul care poate ajunge sa fie dezordonat cel mai usor. Aloca 5-10 minute la finalul fiecarei zilei sa faci un reset acestei incaperi. Du la locul lor obiectele ratacite, pune patura la loc, aranjeaza pernele, fa ordine pe masuta de cafea. Cateva minute pentru a strange dezordinea pot avea un impact foarte mare asupra starii tale de spirit.