![](https://www.amanicolae.ro/wp-content/uploads/2020/03/10-carti-clasice.jpg)
10 carti clasice pe care trebuie sa le citesti
…si pe care sper ca le-ai si citit deja! 🙂 Daca nu, daca ti-au scapat unele titluri, iti recomand sa le pui de indata pe lista ta de lectura si sa iti faci timp pentru ele. Ba mai mult: poate nu ar strica sa le recitesti. De exemplu, eu am recitit de mai multe ori Ferma Animalelor si de fiecare data i-am gasit noi intelesuri. La fel si De veghe in lanul de secara – a fost prima carte scrisa de Salinger pe care am citit-o si am perceput-o altfel cand am recitit-o dupa ce i-am citit aproape toate celelalte carti.
Ordinea de mai jos este aleasa la intamplare si nu este un top al preferintelor.
10 carti clasice pe care trebuie sa le citesti
- Sa nu ma parasesti – Kazuo Ishiguro
Cartea se gaseste aici
Despre aceasta carte am scris o recenzie la cald aici si recunosc ca este inca una dintre acele carti de care imi amintesc. Chiar daca, dupa atatia ani si zeci (sute?) de alte carti citite, nu imi mai amintesc detalii, senzatia aceea de fascinatie din timpul lecturii, dublata de groaza a ceea ce se afla in spate, mi-a ramas intiparita in minte. - Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde
Cartea se gaseste aici
Portretul lui Dorian Gray este o alta carte pe care am citit-o de mai multe ori, in puncte diferite din viata mea si a carei profunzime mi-a permis mereu sa ii descopar noi intelesuri. Daca in liceu am citit-o destul de superficial, mai mult ca pe o poveste, lecturile din anii maturitatii mi-au dezvaluit implicatiile mult mai serioase ale acestui roman. - Ferma Animalelor – George Orwell
Gasiti cartea aici
Sunt sigura ca de aceasta carte ati auzit sau ati vazut desenele. Poate si voi, ca si mine, ati vazut desenele in copilarie si le-ati perceput ca atare, ca pe o poveste cu animale care vorbesc si se ridica in doua picioare. Ulterior, daca ati revenit asupra cartii, ati descoperit semnificatiile adanci si dureroase, mai ales pentru cei care au trait in comunism. - Anna Karenina – Lev Tolstoi
Gasiti cartea aici
O carte monument despre care cred ca toata lumea a auzit. O carte despre ipocrizia inaltei societati si dragostea adulterina a unei femei intr-o lume profund patriarhala. Povestea Annei Karenina este una tragica, iar bogatia prozei lui Tolstoi este una remarcabila. - Ramasitele zilei – Kazuo Ishiguro
Gasiti cartea aici
Am vazut in copilarie filmul (cu Anthony Hopkins) si nu l-am prea inteles atunci. Si m-a plictisit infiorator! De aceea, a trebuit sa fiu putin obligata sa pun mana sa citesc Ramasitele Zilei. Doar ca ma astepta o uriasa surpriza si nu doar ca am savurat cartea, ci m-am si indragostit de stilul lui Ishiguro!
Ramasitele zilei este o poveste despre datorie si o lume care dispare. Majordomul Stevens este atat de concentrat pe indatoririile sale incat nu este capabil sa perceapa nimic din dramele care il inconjoara.
Mai e nevoie sa va spun ca dupa ce am citit cartea si filmul mi s-a parut genial?! 🙂
6. Crima si pedeapsa – F.M. Dostoievski
Gasiti cartea aici
„O fiinta superioara are oare dreptul sa savirseasca o crima daca aceasta este in folosul intregii umanitati?” Aceasta este intrebarea de la care porneste aceasta lectura dificila si care iti da mult de gandit. Crima si pedeapsa a fost una din acele carti pe care am citit-o greu – nu pentru ca limbajul ar fi fost dificil, ci pentru ca temele de gandire erau atat de intense incat aveam nevoie mereu de mici pauze pentru a le analiza.
7. …Sa ucizi o pasare cantatoare – Harper Lee
Gasiti cartea aici
Am aflat de aceasta carte abia in facultate si am citit-o destul de tarziu din aceasta cauza. Intr-un orasel din sudul Statelor Unite ale Americii un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Din acest punct lucrurile degenereaza si descoperim o lume plina de ura si de cruzime. Povestea o vedem prin ochii unei fetite a carei tata este avocatul apararii. Atticus Finch este pentru mine, chiar si astazi, o voce a empatiei si a echilibrului si mereu mi-a ramas in minte felul in care le vorbeste copiilor si le vorbeste despre teme morale dificile.
8. Strainul – Albert Camus
Gasiti cartea aici
O carte despre cand devii strain si fata de tine insuti. Un functionar din Alger, aparent un om banal, ajunge sa comita o crima. De aici cartea poate fi citita ca povestea unui sociopat sau ca o parabola a colonialismului.
9. De veghe in lanul de secara – J.D. Salinger
Gasiti cartea aici
Desi este recomandata ca fiind o carte de capatai a adolescentei (citesc ca beneficiaza si de o traducere mai noua), pe mine cartea nu m-a impresionat in adolescenta. Povestea lui Holden mi-a fost mai aproape de suflet abia dupa ce am descoperit si celelalte personaje ale lui Salinger.
10. O mie noua sute optzeci si patru – George Orwell
Gasiti cartea aici
Daca mai sus va spuneam ca la Ramasitele Zilei am vazut mai intai filmul si mi s-a parut ingrozitor de plictisitor si asta m-a facut sa citesc mai tarziu cartea, aici filmul m-a fascinat atat de tare incat a fost cel mai puternic impuls sa citesc cartea. Nici nu stiu daca mai e nevoie sa va spun ca, alaturi de Ferma Animalelor, O mie noua sute optzeci si patru ar trebui sa fie lectura obligatorie, mai ales tuturor celor care au nostalgii comuniste.