
Nu va pot spune exact de unde am aceasta reteta. Am notat-o in anii trecuti intr-un caiet si urmand exemplul caietului de retete al bunicii am omis sa citez sursa. Totusi cred ca ma veti ierta si veti lua doar ce e mai bun, mai exact marturisirea mea ca o paine mai buna ca asta nu am mai mancat.
Ingrediente
50 gr unt topit
3 linguri de zahar
1 lingurita de sare
200 grame de lapte cald
drojdie
1/2 lingurita esenta de migdale
700 grame de faina
apa calduta daca mai cere aluatul
1 ou bine batut
In faina am facut o mica gropita in care am pus sarea, zaharul si drojdia si am inceput framantarea cu laptele cald. Dupa ce am integrat tot laptele am adaugat uleiul si esenta de migadale.
Daca dupa toate aceste ingrediente vi se pare aluatul uscat mai puteti adauga putina apa calduta. Puneti aluatul la crescut cam 40 de minute.
Aluatul crescut (mie una nu mi-a crescut foarte tare) il mai supuneti la o usoara framantare si apoi il taiati in trei parti egale care le rulati si apoi le impletiti. Bineinteles puteti sari acest pas si sa puneti aluatul in forma simpla de paine si sa renuntati la impletitura.
Aluatul il ungeti cu un ou bine batut si il dati la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau pana se rumeneste frumos.
Painea este incredibil de gustoasa, doar putin dulce dar o puteti consuma linistiti la mancare sarata. Noi am mancat-o pe jumatate goala, imediat ce am scos-o din cuptor. Dovada ca e irezistibila! 🙂
Ama, in reteta apare unt topit si la explicatii ai pus ulei.Deci pot pune si ulei in loc de unt topit… Te pup! AM sesizat asta in timp ce notam reteta. Iarta-ma!
ma tenteaza foarte tare aceasta reteta. am insa doua intrebari
1. cata drojdie/de care
2. ce ulei ai amestecat cu faina in prima fraza? e untul, nu? 🙂
ufff acum am vazut si eu 😀 topisem untul si imi ramasese in memorie consistenta lui lichida :))
@Adri – poti folosi si unt in loc de ulei 😉
@Eu – orice drojdie are indicatiile pe ambalaj la cata faina se foloseste. in general in plic/cub se foloseste la 500 gr faina, dar depinde mult forma in care il achizitonezi. pentru ca mi s-a mai intamplat sa dau indicatii dupa produsele folosite de mine, car enu s-au potrivit cu produsele folosite de cititori, nu mai dau aceste gramaje pentru ca oricum ele difera de la produs la produs.
Zici ca-i desenata, minunata painica ta trebuie sa ma reapuc si eu de facut paine , pupici.
Cat de bine arata.As manca si eu , daca mai ai…..
Arata excelent!!!
@Sylvia – pai sa te apuci ca merita fiecare bucatica 🙂
@Haplea – nu mai am, dar mai fac :))
@Irina – multumesc 🙂
Ce frumusete de paine! Neaparat sa o incerc si eu!
nu stiam draga Ama ca asa ii zice..asta e si reteta mea:)buna buna si calda si rece!
o avea mai multe denumiri, eu asa am gasit-o 🙂