Zilele astea, parca mai atenta in jurul meu la proaspete/viitoare mamici, bunici, matusi si in general persoane care le stiu pe toate cele corecte si de netagaduit, ma simt tot mai obosita de notiunea de perfectiune si de a face totul perfect.

In jurul meu aud tot mai des afirmatii cu caracter categoric: Eu voi naste natural, fara epidurala. Eu voi alapta. Copilul meu nu va pune gura pe suzeta. Copilul meu va avea doar jucarii eco. Hainutele copilului trebuie spalate doar cu detergent nu-stiu-de-care. Copilul meu va primi/nu va primi nu-stiu-ce vaccinuri. Copilul meu va avea un ciclu clar de somn noapte-zi.

Desi initiativa este laudabila si la prima vedere ai exclama a admiratie pentru mamicile acestea eroine, eu clipesc un pic mai des, mi se mai si umplu ochii de lacrimi (deh, hormoni de gravida) si ma intreb unde lasam loc aici vietii si daca ne pregatim sa nastem mici ghemotoace de perfectiune inca din scutece: copii fara colici, care nu se trezesc noaptea sau care nu au nici o placere vinovata (va imaginati, Doamne fereste, sa-i placa la copil o jucarie facuta din altceva decat lemn?!).

In acelasi timp imi dau seama ca pe oricare dintre aceste mame exista o uriasa presiune de a face totul bine. Dar, dupa cum se intampla mereu in viata, lucrurile nu decurg conform planului. Si se poate intampla ca cel mic sa nu se puna in pozitia corecta de nastere. Sau sa nu ai lapte. Sau suzeta sa te scape de prostul obicei al suptului degetului. Ce te faci atunci?

Sa nu ma intelegeti gresit. Incurajez si ma bucur nespus cand vad ca mamicile citesc despre subiect si se intereseaza ce este bine si ce este rau pentru micut. Totusi, cred ca ar trebui o atentie mai mare sa nu se ajunga intr-o zona a absurdului si unde deciziile luate trebuie sa aiba rol de adevaruri general valabile.

Pericolul unei astfel de atitudini este mult mai mare decat daca copilul foloseste sau nu suzeta. Pericolul sta bine ascuns si este gata sa atace din doua parti. Fie copilul va avea alaturi de el o mama vesnic incordata, care il impinge spre o perfectiune cu accente ridicole si implicit ii va crea o stare de nesiguranta continua; fie mama va ajunge sa aiba depresii intunecate din cauza ca unele lucruri pur si simplu se intampla, nu depinde de ea, fara ca ele sa fie o tragedie (de exemplu o pozitie incorecta care obliga la cezariana sau lipsa de lapte).

Si nici nu imi aduceti aminte de cei din afara cuplului de parinti. Stiti voi, cei care le stiu ei pe toate si care de cele mai multe ori au povesti horror despre orice.

Cum imi spunea o tanara mamica zilele trecute: Lasa copilul sa iti arate ce vrea si lasa-te pe tine sa simti de ce are nevoie copilul. Si sa ai incredere in ce simti!