Citisem The Prime of Miss Jean Brodie acum ceva ani. M-a amuzat la momentul respectiv, dar nu a fost genul de carte care sa-mi ramana in memorie.

Auzisem de Memento Mori cand am publicat lista The 100 Most Influential Novels by Women si probabil tocmai de aceea am cercetat coperta cand am gasit-o in biblioteca.

Citatul ales pentru coperta, apartinand lui David Lodge in The New York Times Book Review m-a facut sa ridic suspicioasa din sprancene: „The most gifted and innovative British novelist of her generation.”

Si asa am inceput lectura…

Din punctul meu de vedere, romanul este undeva la acelasi nivel cu The Prime of Miss Jean Brodie: nostim pe moment, dar fara a avea nimic memorabil.

Memento Mori (poezia eminesciana atat de studiata, ma scuteste de a va mai traduce semnificatia titlului) prezinta un grup de batranei ce isi traiesc linistiti existenta in asteptarea inevitabilului.

Si cand zic „batranei” chiar vorbesc de batranei. Cel mai tanar personaj e undeva pe la 65 de ani, majoritatea sunt la 70-80, si cativa la 90 si ceva. Si patrundem in viata lor cotidiana, cu dureri, cu orgolii, cu copilarii.

Uniti si dezbinati de secretele unei vieti intregi, incercand sa pastreze aparentele, se joaca unul cu celalalt pentru a se amagi ca viata nu s-a schimbat, ca batranetea nu le roade oasele si senilitatea ii impiedica sa mai discearna lucrurile.

Lucrurile se complica atunci cand apar niste telefoane anonime care le transmit scurt „Memento Mori”. Desi iminenta mortii este un fapt recunoscut, telefoanele sunt privite cu suspiciune, spaima si groaza.

Neimpacati cu moartea, acesti oameni ce traiesc doar pentru a-si astepta moartea, se simt amenintati de vocea (respectuoasa!) care le reaminteste cu raceala acest fapt.

Este si nostim dar si dureros sa-i vezi cum cauta raspunsuri si salvari inutile.

Putini, prea putini, privesc impacati telefoanele si accepta moartea.

Unul singur aminteste ca trebuie sa ne impacam cu moartea zi de zi, toata viata. Sa nu ne ia niciodata pe nepregatite.

Nostim si profund, dureros, trist, Memento Mori este o carte ce ofera o lectura usoara dar cu multe trairi si implicatii.