Stiu mai bine decat oricine tentatia resimtita cand intri intr-un magazin sau pe un astfel de site si vezi un electrocasnic nou, stralucitor, pe care ti-l doresti. Cand trece valul de emotie pura si intra in actiune partea ta rationala, primele intrebari care apar sunt: chiar o sa il folosesc sau doar o sa imi aglomerez si mai mult bucataria?
Eu una incerc sa tin la minimum ajutorul „electric” in bucatarie. Pentru mine este o metoda de deconectare si de relaxare sa fac unele sarcini simple si repetitive. Nu numai ca nu ma deranjeaza sa toc legume sau verdeturi, dar mi-am facut un scop din a imi dezvolta otehnica si dexteritate din a toca bine si rapid. Cand s-a defectat masina de spalat vase, dupa un initial moment de panica, am ales sa vad cum este si fara ea. Si desi stiu cat de indispensabila va este (si eu ziceam la fel!), va marturisesc ca deseori gasesc relaxanta si linistitoare spalarea si curatarea vaselor. Nu mereu simt asta, dar sentimentul acesta este predominant. Si macar nu se mai aduna! 🙂 Si – cel putin pana acum – nu am mai cumparat alta si nici nu ii mai simt lipsa.
Dar haideti sa trecem la lista.

 

1. Mixer vertical/mixer cu picior
Uneori am impresia ca este extensia mainii mele in bucatarie! Castiga de departe primul loc, cu coronita si stelute stralucitoare. O investitie minora si cu o multime de utilizari. Eu il folosesc minim o data pe zi. Minim!
Il folosesc pentru facut smoothie si supe crema, sa bat spuma de albusuri, sa maruntesc alune/nuci/seminte sau chiar si gheata. Ocupa putin loc, se spala usor, iar la mine nici macar nu are un loc in dulap, ci sta pe blat.

 

2. Mixer (clasic, de mana)
Desi acesta este folosit o data la cateva zile, mi se pare un ajutor indispensabil in bucatarie. Il folosesc la aluaturi si piureul de cartofi. Ca si mixerul vertical, ocupa putin spatiu si se curata usor, deci e stres minim cu el.

 

3. Slow-cooker
Stiu ca nebunia slow-cooker-elor e de data mai recenta in Romania, dar eu am unul de peste 10 ani, de pe vremea cand zaceau si strangeau praf pe rafturile magazinelor pentru ca lumea nu stia ce este. Mama a fost curioasa si a cumparat unul, iar eu l-am luat la „casa mea”. Slow-cooker-ul imi este foarte util, desi cu siguranta nu indispensabil ca electrocasnicele de la punctul 1 si 2. DAR… imi usureaza considerabil munca in bucatarie si este extrem de util vara, cand nu aprind cuptorul cu saptamanile si totusi ne bucuram de fripturi.
Eu nu sunt fanul prajelilor (snitel mananc doar cand imi face mama) si mise potriveste mult stilul de a gati in slow-cooker, la temperatura scazuta, incet, lasand timp aromelor sa se amestece.

 

4. Aparatul de facut paine
Am stat tare mult sa ma gandesc daca sa investesc sau nu in unul. Si nu au fost neaparat ratiuni legate de pret, ci de utilitate efectiva si de spatiu ocupat. Avusesem candva in tinerete unul si l-am facut cadou bunicii. Ma intrebam – pe buna dreptate – daca de data asta va fi diferit.
Si a fost! 🙂
In primul rand, am scapat de painea nasoala din comert. Nu e toata asa, mai cumparam si paine artizanala, dar aceea este un pic mai departe si e bine sa am o alternativa acasa. In al doilea rand, este mult mai usor sa fac pizza sau placinte, pentru ca nu ma mai opresc descurajata ca trebuie sa stau sa framant aluatul. Pun ingredientele in masina si pana ea framanta aluatul, eu pregatesc restul ingredietelor.
Da, as putea framanta de mana. Din nou, nu este un electrocasnic indispensabil, dar mie imi este deosebit de util.

 

5. Expresor de cafea (+rasnita, daca nu e integrata)
Multi ani m-am lipsit de expresor si am pregatit cafeau pe aragaz. Apoi, mi-am zis ca trebuie sa imi fac si eu aceasta placere, mai ales ca diminetile nu pot sa mi le incep fara o cafea buna (cu lapte, fara zahar). Nu este un electrocasnic indispensabil, dar daca toate celelalte sunt pentru familie, pentru gospodarie in general, acesta este pentru mine si pentru a ma rasfata pe mine! 🙂 De aceea e in aceasta lista.
*am si o mica rasnita, pentru ca nimic nu se compara cu cafeaua proaspata macinata si o folosesc si pentru a-mi prepara mixuri de condimente, uneori macinand verdeturile uscate culese din gradina mea.

 

Mentiuni
Ma lipsesc de ele deseori , dar le am si uneori sunt utile: robot de bucatarie cu blender (i-a luat locul mixerul vertical, dar il scot cand am nevoie sa pregatesc cantitati mari), aparat de iaurt , sandwich maker (adoram sandwichurile calde) si aparat de prajit painea.
Pe lista de cumparat: mi-as dori in viitor o masina de tocat carnea