Titlu – Virusul
Autor – Hari Kunzru

Editura – Polirom
An – 2005
Numar pagini – 380
abandonat* slab* mediocru* mediu* bun* foarte bun* excelent* capodopera

Prima linie – Mesajul era simplu. Salut. Am vazut asta si m-am gandit la tine.

Ultima linie – Conform teoriilor conspiratiei, exista o singura explicatie posibila, o singura inlantuire a faptelor care are sens.

Facultatea nu mi-a trezit (din pacate) multe pasiuni. Ba dimpotriva. A stins si acele pasiuni cu care venisem incarcata din liceu. Dar cea mai puternica pasiune mi-au trezit-o scriitori britanici de origine straina si aici ii mentionez cu fierbinte admiratie de Rushdie, Ishiguro si Kureishi. Desi atat de diferiti, pentru mine ei au avut ceva comun in voce, o rezonanta similara, ca un accent care trecea de orice bariera lingvistica.

De aceea am fost suprinsa sa descopar acelasi „accent” si in romanul lui Hari Kunzru. Bineinteles ca pe parcurs romanul nu m-a prins la fel de tare precum cele ale favoritilor mei, desi inceputul a fost foarte promitator.

Arjun Mehta, un tanar indian, obtine o slujba de vis in Sillicon Valley. Crescand in sanul unei familii traditionaliste din clasa de mijloc, Arjun este hranit doar cu imaginea idealizata a Americii din scenariile filmelor Bollywoodiene. La auzul vestii doamna Mehta nu este foarte fericita – „Ca mama indiana, indatorirea de capatai a doamnei Mehta era sa se asigure ca primul ei nascut nu se afla niciodata la distanta mai mare de trei metri distanta de o sursa de haine curate, portii suplimentare si calauzire morala.”

Dar ajuns in America, Arjun descopera ca nimic nu este asa cum pare. Slujba sa de vis nu exista si nici minunata bogatie americana. De rusine isi minte familia si cu fiecare telefon povestea succesului sau american devine tot mai fantastica. Cand reuseste in cele din urma sa obtina o slujba, colapsul firmei il arunca din nou pe drumuri. Atunci da drumul in lume unui virus a carui distrugere sa ii asigure un loc de munca si renumele de erou. Dar virusul scapa de sub control si de aici incolo va invit si pe voi sa aflati consecintele.

Dupa cum am mai spus, in prima parte romanul este mult mai promitator. Apoi se dilueaza si devine parca necizelat. Povestea este impartita pe mai multe fire care nu au mai avut farmecul initial al tanarului Arjun. Dar una peste alta este o lectura placuta, amuzanta si intriganta.