De doi ani descopar – cu imensa incantare – un domeniu complet nou: cartiile de Craciun pentru copii! 
In restul anului citim carti de povesti (minunate si ele) si apoi de Craciun (si doar de Craciun), scoatem la iveala cateva carti atat de fermecate si de incantatoare incat chiar si tu, ca adult, te pierzi in visare si intr-o bucurie aromata de amintiri cand le citesti cu voce tare, seara, cu luminitele bradului palpaind linistite.

Cand eram copil, mi s-a spus ca fiecarui copil ii este adus cadoul de Craciun de un ingeras. Ingerasul lui.
In Ajun de Craciun, cu nasul lipit de geam, stateam si pandeam sa imi vad ingerasul. Tresaream de cate ori suna cineva la usa si fugeam nerabdatoare in calea musafirilor, care imi intindeau – cu maini inghetate si fete imbujorate – cate un pachetel de la ingerasul meu, cu care – ziceau ei bucurosi – s-au intalnit pe drum spre mine.

Ma intorceam la postul meu si priveam strada linistita si alba. Nu era tipenie de om, iar in acea liniste uneori aveam impresia ca vad un colt de aripa falfaind, un pic de zapada ravasita, un ingeras zburand grabit cu cadouri pentru copilul sau.

Si in acele lungi minute de asteptare, imi imaginam intreaga poveste, intregul efort organzatoric de a pregati si distribui cadourile, intreaga munca din spatele unei nopti atat de speciale.

De aceea, citind carta lui Mauri Kunnas, pentru prima oara, dupa mai bine de doua decenii, curiozitatea mi-a fost astamparata. Pentru ca aceasta carte nu este despre o poveste despre Mos Craciun, ci este chiar povestea lui Mos Craciun si a spiridusilor lor. Povestea din spatele cadourilor, pregatirea cadourilor, realizarea lor si distribuirea.

O poveste absolut incantatoare, pe care o termini de citit, cu un zambet pe fata si cu inima calda, singur, chiar si dupa ce copilul a adormit. Detaliile sunt minunate, fiecare pagina este atat de bogata si de atent realizata incat s-ar putea spune o poveste intreaga doar de acolo.

Gasiti aceasta carte la Editura Copiilor (click aici)  si v-o recomand cu tot dragul. V-o recomand si de nu aveti copii, pentru ca lectura ei sigur va aduce la suprafata copilul din voi. Si ce moment mai potrivit pentru asta, daca nu tocmai de Craciun?

Sarbatori Fericite!