Idei de organizare in bucatarie
Bucataria este inima casei noastre. Toata lumea se strange aici, chiar si de cand am mutat masa in camera de zi, din lipsa de spatiu. Am zile cand am impresia ca stau doar in bucatarie. Si nu ma plang, ci o spun cu drag. Copiii se joaca si ei aici si deseori gatesc cu mine. Isi aduc scaunele si stau si se joaca, citesc, picteaza si chiar isi fac temele in preajma mea.


Prin urmare, bucataria pare mereu aglomerata si cu atatea activitati in ea, este si plina de agitatie. In consecinta, este firesc sa ma gandesc la idei sa organizez haosul. Pentru ca am si multe ingrediente si condimente. Multe accesorii de gatit si oale, tigai, capace, gadget-uri. Apoi urmeaza detergentii necesari in bucatarie. Si, nu in ultimul rand, unele lucruri ce apartin copiilor (borcanase pentru pictura, pensule etc.).
Iata cateva din ideile care pot fi aplicate in bucatariile mai micute si unde trebuie valorificat bine spatiul.

Idei de organizare in bucatarie

Utilizeaza inteligent spatiul din jurul caloriferului


Daca nu ai incalzire in pardoseala sau daca nu ai panou electric, cel mai probabil ai in bucatarie un calorifer sau un convector electric. Desi am vazut si variante practice de calorifere verticale inguste, care utilizeaza un minim de spatiu, cele mai multe bucatarii au un calorifer clasic. Cea mai buna si usor de pus in aplicare varianta pentru ele este sa montati deasupra un raft sau chiar o masuta. Cum majoritatea caloriferelor sunt sub geam, puteti sa largiti astfel pervazul si sa aveti un loc luminos de servit masa sau un raft generos pentru flori sau alte elemente de decor.

Gandeste decorul bucatariei din prisma utilitatii


De exemplu, poti integra accesorii de gatit in decorul bucatariei: tocatorul si lingurile de lemn, mojarul de granit, tigaia de fonta mostenire de familie s.a.m.d.

Foloseste la maxim spatiul de sub chiuveta


Cand vine vorba de chiuvete de bucatarie, problema cea mai mare este spatiul neregulat de sub ele, se pot aplica mai multe solutii.
– sistem de rafturi care pot fi montate in functie de spatiu
– montarea unei bare flexibile cu arc pe care sa puteti agata detergenti si alte accesorii de curatenie


– folosirea unor bibliorafturi verticale pentru produse marunte care tind sa creeze senzatia de dezordine (de ex. role de pungi de gunoi, folii, role de pungi alimentare sau de congelator etc). Daca va permite spatiul, puteti lipi aceste bibliorafturi si de interiorul usii de la dulapul de sub chiuvete
– tot aici se poate monta un cosulet metalic ingust in care sa fie depozitate tocatoarele
– lipirea unor carlige pe interiorul usii; de acestea puteti agata carpele sau buretii pe care le folositi mai rar; ca sa agat buretele, am cumparat mici clame care prind buretele si au in partea de sus o parte circulara din plastic care se foloseste ca agatatoare.

Organizeaza eficient spatiul din frigider


Completeaza rafturile frigiderului cu tavi sau cutii care te pot ajuta sa utilizezi la maxim spatiul, dar si sa tii ingredientele de acelasi fel la un loc sau chiar sa conservi pentru un timp mai indelungat unele ingrediente proaspete.
De exemplu, poti aloca o tavita speciala pentru ingredientele obisnuite pentru mic dejun. Astfel incat, in loc sa cotrobai prin frigider in fiecare dimineata, scoti tavita si ai toate ingredientele necesare puse la un loc.

Recicleaza borcanele si organizeaza raftul de alimente


Recicleaza borcanele mai mari si depoziteaza in ele alimente. Pe langa faptul ca vei scapa de pungi si pungute imprastia prin dulapurile si sertarele din bucatarie, vei avea dulapuri organizate (atat de organizate incat pot fi aliniate si pe rafturi) si – mai ales! – poti vedea din o singura privire ce cantitate mai ai din un anume ingredient.

Adauga organizatoare si in dulapurile de bucatarie


Exista mai multe tipuri de sisteme de organizare care va ajuta sa utilizati la maxim spatiul din dulapurile din bucatarie:
*raft metalic cu picioare – acesta permite sa puneti obiecte atat sub el, cat si pe el si astfel dubleaza spatiul de depozitare acolo unde este folosit; greutatea pe care o sustine depinde de calitatea materialului folosit
*raft metalic care se agata de raftul superior – aceste ofera un spatiu mai mic de depozitare, dar este ideal pentru a depozita borcanasele de condimente sau cestile
*raft metalic pentru cani – se agata pe raftul superior si are carlige de care se agata canile

Invata sa depozitezi corect vasele


De exemplu, oalele le poti depozita una peste alta, de la mare la mic, intorcand capacul cu manerul in jos. Bonus: nu mai e nevoie de un loc special de depozitare pentru capace!
Un alt exemplu pentru a economisi spatiu este la depozitarea paharelor de vin: aranjeaza-le alternativ – unul in picioare, altul cu gura in jos, astfel incat sa foloseasca tot spatiul disponibil.