Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.Mulţi dintre noi ne punem întrebarea cât de hrănitoare este cina noastră dacă o preparăm termic.Adevărul e că majoritatea mineralelor nu sunt afectate de caldură.
Fie că le prăjim, le gătim la aburi sau le fierbem, alimentele vor conţine aceeaşi cantitate de calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, sare, crom etc. Singura excepţie ar fi potasiul, care deşi părăseşte alimentul de origine, rămâne totuşi în lichidul în care a fost preparat respectivul aliment.

Supa gourmet de conopida cu usturoi copt

Cu vitaminele însă, este o cu totul o altă poveste.
Aici depinde de cât de mult le gătim, în ce condiţii, cât de susceptibile sunt la oxidare în contact cu aerul, mediu acid sau alcalin şi multe alte asemenea criterii.

Folaţii şi vitamina C, de pildă, sunt vitamine disponibile doar când sunt puţin preparate termic sau (preferabil) deloc.
Ce e de reţinut e că sunt multe vitamine precum B3,B5, B6, B12, biotina D,E, K care nu se pierd atunci când sunt gătite. Tiamina (B1) devine vulnerabilă la căldură atunci când este expusă la temperaturi peste 100 de grade.
Asa că, data viitoare când vă alegeţi să gătiţi un preparat ţineţi cont de aceste informaţii pentru a alcătui un meniu echilibrat, care să vă aducă nutrienţii necesari.

Astăzi, Ama a gătit o supă rapidă şi cremoasă din doar câteva ingrediente:
conopidă, usturoi, ciuperci, putină grăsime, sare, piper, pătrunjel

Supa gourmet de conopida cu usturoi copt

Usturoiul se coace în coajă. Conopida se taie în florete, se sotează uşor în puţină grăsime, apoi se adaugă supa sau apa (cât să acopere până la jumatate conopida ) şi se lasă la înabuşit 7-8 minute. Se foloseşte blenderul vertical pentru a transforma conopida în cremă.
Ciupercile se sotează uşor până le simţim aroma. Între timp, crema s-a răcorit suficient pentru a adauga usturoiul copt, pe care îl incorporam tot cu blenderul vertical.
Completam preparatul cu ciuperci şi pătrunjel.

 Conopida e o sursă bună de vitamina B6, vitamina K, mangan, fosfor, potasiu. Ciupercile au în plus zinc şi seleniu iar pătrunjelul e plin de vitamina C. 

Poftă bună!

Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.