Turmericul – beneficii pentru sanatate si cum sa il incluzi in dieta zilnica
A venit vremea sa va vorbesc de unul dintre condimentele mele preferate: turmericul.
Paradoxal, turmericul nu il apreciez in mod deosebit pentru gust, ci pentru proprietatile sale pentru sanatate.


Turmericul este:

  • un puternic si recunoscut antiinflamator, atat prin consum intern, cat si prin aplicarea de pasta pe piele (pentru probleme la nivelul pielii). 
  • ofera protectie functiilor cerebrale prin dizolvarea unor tipuri de proteine; 
  • sustine sanatatea articulatiilor tot prin proprietatile sale antiinflamatoare, scazand durerile articulare;
  • sustine buna functionare a ficatului; nu exista alimente minune care “detoxifiaza” organismul, dar exista alimente care sustin ficatul, al carui rol este tocmai acesta. 
  • sustine sanatatea inimii prin reducerea proceselor inflamatorii
  • ajuta la o piele sanatoasa si luminoasa; in India, in mod traditional, mirii folosesc masti de turmeric pentru un ten mai frumos in ziua nuntii. Dincolo de traditie, mai multe studii au aratat beneficiile turmericului asupra sanatatii pielii, chiar si in tratarea unor probleme ale pielii precum dermatita, foliculita sau diferite rani. De asemenea, turmericul poate avea beneficii si asupra parului, luptand impotriva pierderii parului, a matretii si protejeaza parul. Puteti descoperi aici si alte idei de tratament par.

    Studiile facute asupra turmericului sunt foarte generoase. Totusi, in cazul in care decideti sa consumati turmeric intern si in doze mai mari (sub forma de capsule), consultati doctorul inainte, mai ales daca aveti probleme de coagulare a sangelui. 


Pentru uz extern, va avertizez ca turmericul pateaza foarte tare, dar nu pielea. Totusi, fiti atenti la recipientele cu care vine in contact turmericul. Eu am o multime de vase patate de turmeric, ocazional chiar si blatul din bucatarie mi s-a patat (dar s-a curatat in timp). 

Daca vreti sa adaugati turmericul in mod natural in dieta, gasiti in lista de mai jos mai multe idei. Cel mai practic este sa tineti la indemana un borcan cu turmeric pudra si sa il adaugati la diferite preparate. Deseori, nici nu ii veti simti gustul, doar culoarea va da o noua savoare preparatului.


De exemplu, in clatite aluatul va primi o culoare galbena atragatoare si nimeni nu va sti ca ati adaugat si acest condiment atat de sanatos in compozitie.
Gasiti pe blogul meu mai multe idei cu turmeric

Daca vreti doze mai puternice, puteti prepara “shot”-uri de turmeric in combinatie cu ghimbirul.

Foarte important! In retete, incercati sa il combinati cat de des cu piperul negru. Proprietatile benefice ale turmericului sunt greu de absorbit de organism, dar in combinatie cu piperul poate sa isi creasca puterea cu pana la 2000%.