A pornit totul ca un experiment – oare chiar nu imi pot face mezeluri acasa, dar in lipsa unei afumatori?
Apoi am primit rata si am decis sa „sacrific” pieptul pe altarul unei noi aventuri culinare.
Nu am regretat.
Reteta pentru sunca de rata cere ceva timp (3-4 zile in sare, 7 zile la uscat), dar timpul efectiv de preparare este extrem de scurt si costurile sunt atat de reduse (fata de sunca din magazin – injectata pe deasupra si umflata), incat nu ai nici un motiv sa nu transformi acest procedeu intr-o practica curenta in casa.
1 piept de rata
300 gr sare grunjoasa
300 gr zahar
3-4 catei de usturoi
o lingura cu varf de rozmarin proaspat, tocat
condiment – eu am ales 5 spices (explic in text)
Amestecati ingredientele si bagati pieptul de rata in ele.
La condimente aveti mana libera – le puteti combina dupa gust. Eu am ales mixul de 5 spices, dar noua nu ne-a placut aroma.
Este indicat sa puneti pieptul de rata in sare intr-un vas de plastic acoperit pentru a preveni oxidarea.
Lasati vasul la rece 3-4 zile, sa aiba timp sarea sa traga afara apa din el.
Eu una am ramas surprinsa cata apa a scos sarea din rata. Daca initial cantitatea mi s-a parut prea mare, dupa 3 zile apa baltea in sare si rata este aproape complet uscata si deshidratata.
Dupa 3 zile scoateti rata de la frigider si clatiti-o de amestecul de condimente cu un jet de apa rece. Apoi stergeti-o de apa cu un prosop de bucatarie, astfel incat sa ramana complet zvantata.
Rulati apoi pieptul si legati-l intr-o bucata de panza (eu am folosit tifon in mai multe straturi) – oricum e important ca materialul sa lase sa respire carnea!
Legati bine ruloul de carne cu o bucatica de sfoara si legati-l de un raft din frigider, astfel incat sa atarne.
Mare atentie! E important ca pieptul de rata sa respire, asadar nu ingramaditi acel raft din frigider!
In timp de iarna il puteti lasa si afara, doar sa nu ajunga pradatorii la ea 🙂
Dupa 7 zile sunca de rata este gata. Taiati feliute subtiri si fiti cuceriti de gust! 🙂
Ce interesant! Banuiesc ca ar merge si cu pui, nu?
Diana banuiesc ca da. Am zis sa incerc si eu si cu pui. Daca incerci tu sa imi spui daca iese 🙂
Da, chiar as vrea sa incerc saptamana asta. Cred ca si la pret ar iesi mult mai ieftin decat sunca din comert!
Ai folosit sare iodata sau neiodata? oare are vreo importanta?
nu cred ca are importanta sarea.
ar iesi super ieftin asa 😀 doar sa mearga
Aici e o reteta de pastrama din piept de pui: http://aphextwinz.wordpress.com/2011/02/07/pastrama-de-pui/
O am salvata de mult dar inca nu am ajuns sa o fac 🙂
Ce minunatie! Ma tenteaza, chiar nu e greu de facut. Mai ramane sa fac rost de o rata (de curte…).
Foarte fain. Exact la piept de pui ma gandeam si eu. Insa cred ca-i musai sa fie cu piele..
Astept sa vad cum va iese voua 🙂
Ama, am gasit intr-o carte de Jamie Oliver o idee de cum poti afuma fara afumatoare, insa cantitati mici. Tu mai ales ca stai la casa poti incerca. Vrei sa-ti povestesc?
super… cand ajung acasa (ca sa fac rost de pasare de tara) fac si eu… abia astept! de unde ai "furat" ideea?
Sunca de rata nu am papat inca , dar sigur voi incerca !!!!
arata superb ♥ si musai o sa incerc si eu! te pup draga mea
cred ca e delicioasa.sigur am sa incerc.
ce nebunie terbuie sa fi iesit ! o afumatoare facea toti banii !pupu-te!
Alexandra – si reteta aia trebuie incercata! 🙂
@Alexandrina – Diana va face cu pui – poate merge si asa. Si apropo am vazut sunca de rata in magazin – jumatate de piept era 95 de lei!!!!! o_O
Edith – da, trebuie piele 🙂
Laura – DDDDDAAAAAAAA 😀
Catalina – am vazut un filmulet pe you tube mai demult. am prins ideea, desi am uitat sa il salvez :((
Catkitchen – e de incercat 🙂
Emily, Sarah, Pansy – va trimit cateva feliute virtuale :))) :*
Ce curioasã m-ai fãcut…trebuie sã fie tare gustos:)
da, e ceva deosebit. si e o delicatesa la pret foarte mic 🙂
La multi ani si tot ce iti doresti de la Noul An! Multa sanatate tie si celor dragi si pupici multi printesei tale care e tot mai mare si mai frumoasa ! Ma uit la poze si ma minunez cum trece timoul 🙂 . Scuze ca nu reusit sa te vizitez mai repede cu urarile dar timpul parca zboara la mine. Felicitari pentru toare preparatele tale culinare, te admir mult si imi place tare mult cum evoluezite vad unul din oamenii care pun umarul la schimarea clasicului din bucataria romaneasca. Ce ai facut tu aici e o minunatie, in Franta se numeste Magret de canard si e o delicatesa culinara consumat atat in forma uscata cat si crud. Cititoarelor tale care vor sa incerce varianta cu pui, le spun ca rezultatul va fi complet diferit, carnea de rata e mult mai grasa si predispusa spre uscare, cu puiul e alta poveste nu cred ca se poate prepara crud, mai degrada o pastrama de pui condimentata bine si apoi pusa la frigider. Spor in toate !
Ama, Jamie Oliver zice asa: sa iei o cutie metalica cu capac (cum sunt alea de biscuiti de la ei), niste talas (resturi de lemn, stii tu, dupa ce se taie lemnele, raman niste deseuri lemnoase de consistenta nisipului uneori) si un gratar mic sau o bucata de gard de sarma potrivita sa intre in cutie. Se dau cateva gauri in capacul cutiei si se pune talasul pe fund, apoi gratarul sau bucata de gard si apoi carnea. Se pune capacul si se asaza cutia direct pe ochiul de la aragaz sau pe un gratar aprins afara. Va incepe sa fumege in cateva minute si, in functie de carne, dureaza pana se face. El avea o reteta cu somon, gatit/afumat in acest mod, timp de 10 minute, daca nu ma insel, dar cu pestele e… alta mancare de peste 🙂 Cred ca poti improviza pe marginea subiectului in functie de ce materiale ai.
Super!
Bravo!
Dupa cate observi, NU am cuvinte!!!
Sylvia multumesc mult de urari si iti doresc si eu un an minunat! 🙂 Nu e nevoie sa te scuzi, eu una nici nu mai stiu ce zi e 😀
Iti multumesc mult de cuvintele frumoase – tare m-am emotionat 😉 si multumesc si de sfaturile cu carnea de pui. Sper sa ajute fetele 🙂
Laura ffff interesant si frustrant de simplu =))) adica, ok, nu o pot face maine, trebuie sa ma gandesc cum pot improviza, dar ma enerveaza ca nu m-am gandit ca a afuma nu e un lux al omului cu afumatoare in curte 🙂 multumesc mult de pont! 🙂
Marcel daca te-am lasat si pe tine fara cuvinte, asta chiar e un lucru mare 🙂
Tot ma chinui sa-ti scriu de cateva zile.
Sunculita este gata dar sincer nu-s prea impresionata. Mi-a iesit cam sarata si in afara de asta pretty tasteless. Am folosit-o la sandvisuri la cuptor si poate pun si la pizza. A mers si in sanvisurile pt la servici dar nu e nimic uimitor.
Sooo… cred ca e bine sa ramai la rata. 🙂
Diana deci avea dreptate Sylvia mai sus – carnea de pui nu merge. Pacat 🙁
Am facut-o!!!
A iesit super ok. E adevarat ca am mai adugat niste mirodenii si in special piper care i-a dat un gust usor spicy.
De incercat ca aperitiv sau gustare alaturi de branzeturi si stropit cu un cabernet sauvignion
Oricum multumesc mult pentru retzeta.
Gabriel, ma bucur mult ca ti-a placut! 😉