Desi telefoanele mobile au devenit accesorii obligatorii, nimeni nu vorbeste despre o eticheta a vorbitului la telefon.
Si pentru ca am ceva experienta in domeniu (da, da, ca orice femeie vorbesc mult la telefon), am ajuns si eu la capatul puterilor in ceea ce priveste nesimtirea la telefon.

Si pentru ca subiectul este foarte vast, am sa ma rezum la ce se intampla inainte de vorbitul efectiv: sunatul.

Codul manierelor elegante este foarte clar in aceasta privinta. Cand suni pe cineva lasi telefonul sa sune de maxim 5 ori.
De aia unele companii telefonice se simt in locul celor care uita sa mai si inchida si pun ei textul simpatic care iti aminteste ca omul pur si simplu nu raspunde la telefon. Nu zau?!

Si daca nu puteti numara pana la 5 si aveti ghinionul ca telefonul sa nu se opreasca singur (si el jenat de insistenta voastra), daca dupa 15 minute de sunat cel apelat nu raspunde la telefon, va recomand calduros sa o lasati dracului balta. Ori nu aude, ori e ocupat, ori e implicat in activitati intime care nu sunt facilitate de melodia telefonului (oricat de muzicale ar fi).

Apoi mai este urmatorul caz. Suni in draci (oprit sau nu de telefon), nu ti se raspunde si tu suni din nou. Si din nou. Si din nou. Asa, cam de 4-5 ori in 10 minute.
Inteleg ca exista oameni care nu pot aprecia trecerea timpului (ca bancul ala: „depinde de care parte a usii te afli”), dar rationamentul este simplist: daca nu a auzit prima oara, in urmatoarele 45 de secunde lucrurile cel mai probabil nu se vor schimba.

Inteleg daca suni la 112 sau esti ca mama care intra in panica daca nu raspund la telefon si imediat isi imagineaza ca am fost prinsa de reprezentanti de seama ai lumii interlope, dar daca ma suni de 15 ori doar sa ma intrebi daca sunt libera peste 9 zile, cred ca vocea mea morocanoasa este o consecinta minima a actiunilor tale.

Sa concluzionam:
1 Cand sunam pe cineva, lasam telefonul sa sune doar de 5 ori.
(Nu se pun certurile cu iubitul cand vrei sa dai de el sa poti urla in voie)

2 Cand sunam pe cineva si nu raspunde, incercam (in cel mai urgent caz) la distanta de 30 de minute. In rest, lasam sa treaca mai mult timp.
Sa sunam cu disperare nu este acceptabil decat (din nou!) in cazul cand te certi cu iubitul si vrei sa urli la el si mai mult!