Desi telefoanele mobile au devenit accesorii obligatorii, nimeni nu vorbeste despre o eticheta a vorbitului la telefon.
Si pentru ca am ceva experienta in domeniu (da, da, ca orice femeie vorbesc mult la telefon), am ajuns si eu la capatul puterilor in ceea ce priveste nesimtirea la telefon.
Si pentru ca subiectul este foarte vast, am sa ma rezum la ce se intampla inainte de vorbitul efectiv: sunatul.
Codul manierelor elegante este foarte clar in aceasta privinta. Cand suni pe cineva lasi telefonul sa sune de maxim 5 ori.
De aia unele companii telefonice se simt in locul celor care uita sa mai si inchida si pun ei textul simpatic care iti aminteste ca omul pur si simplu nu raspunde la telefon. Nu zau?!
Si daca nu puteti numara pana la 5 si aveti ghinionul ca telefonul sa nu se opreasca singur (si el jenat de insistenta voastra), daca dupa 15 minute de sunat cel apelat nu raspunde la telefon, va recomand calduros sa o lasati dracului balta. Ori nu aude, ori e ocupat, ori e implicat in activitati intime care nu sunt facilitate de melodia telefonului (oricat de muzicale ar fi).
Apoi mai este urmatorul caz. Suni in draci (oprit sau nu de telefon), nu ti se raspunde si tu suni din nou. Si din nou. Si din nou. Asa, cam de 4-5 ori in 10 minute.
Inteleg ca exista oameni care nu pot aprecia trecerea timpului (ca bancul ala: „depinde de care parte a usii te afli”), dar rationamentul este simplist: daca nu a auzit prima oara, in urmatoarele 45 de secunde lucrurile cel mai probabil nu se vor schimba.
Inteleg daca suni la 112 sau esti ca mama care intra in panica daca nu raspund la telefon si imediat isi imagineaza ca am fost prinsa de reprezentanti de seama ai lumii interlope, dar daca ma suni de 15 ori doar sa ma intrebi daca sunt libera peste 9 zile, cred ca vocea mea morocanoasa este o consecinta minima a actiunilor tale.
Sa concluzionam:
1 Cand sunam pe cineva, lasam telefonul sa sune doar de 5 ori.
(Nu se pun certurile cu iubitul cand vrei sa dai de el sa poti urla in voie)
2 Cand sunam pe cineva si nu raspunde, incercam (in cel mai urgent caz) la distanta de 30 de minute. In rest, lasam sa treaca mai mult timp.
Sa sunam cu disperare nu este acceptabil decat (din nou!) in cazul cand te certi cu iubitul si vrei sa urli la el si mai mult!
cum ai ajuns la 5 ? 🙂 pe mine ma scot din sarite cei care suna in draci. tu ai observat cate carti ai ajuns sa citesti ? 🙂
Ce e mai rau este ca daca dupa jumatate de ora de telefon care suna cu nesimtire nu mai suporti si inchizi tu, tot tu esti considerat nesimtit. 🙂 Eu credeam ca doar trei sunt apelurile politicoase…
Eu numar de cand ma stiu pana la 4, daca pana atunci nu a raspuns astept sa sune inapoi cand o vedea apelul pierdut, ori eventual ii trimit si un mesaj daca e urgent.
I-as fi spus mai degraba eticheta sunatului, si despre cea a vorbitului la telefon sunt asa multe de spus ca ar merge de un alt post intreg.
hehe, sa iti zic ce ma enerveaza pe mine. eu nu sunt mare fana vorbit la telefon foarte mult de felul meu, asa ca daca ma suna cineva si vorbesc vreo 2-3 minute, dupa aceea incep sa bag sintagma „na bine”. no, ma enerveaza interlocutorii care nu inteleg ca „na bine” inseamna de fapt „serbus, vorbim mai incolo” :)) ah si ma mai enerveaza cand ma suna cineva, ii raspund si dupa aia imi zice „stai numai putin sa fac nu stiu ce”. seriously? nu puteai sa faci nu stiu ce inainte sa ma suni? grrrr
Bietul iubit!
@ Oceanograful – nu am ajuns eu, asa citisem in Codul manierelor elegante. Dar mi se pare un numar decent.
Am vazut. Cand sunt foarte ocupata, citesc mai multe carti. E un cerc vicios :))
@ DiAnais – aaaa da. asta cand unii uita ca telefonul mobil nu inseamna ca esti vesnic disponibil.
@ Ela – da, numai la sunat sunt o gramada de spus. La vorbit cred ca ar trebui sa fac o serie de posturi ;)))
@bloo – si eu folosesc exact fraza asta : „Na bine”. Si atat de putini inteleg! E dureros!!! :)))
@ Raluca – las’ ca supravietuieste el! :))
ama, gandeste-te la mai multe scenarii ce implica un telefon.
1. telefonul mobil e un "tool" de la servici, sa zicem ca laptopu si masina. Ai colegi de la care ai nevoie tot timpul de informatii, ca sa-ti faci treaba. Suni. Nu raspunde, tie ti se apropie deadline-u. Ce faci, insisti ?
2. tu ai de exemplu un contract cu un service auto, prin care ii platesti ca sa-i suni cand ti se strica masina – se strica, tu suni si ei nu raspund. Ce faci, insisti ?
3. esti jurnalist (sau blogger) "de actiune", gen zoso sau bleen, faci dezvaluiri, anchete, etc. Niste prieteni au numarul tau de mobil, si unu suna. Poate are un articol pentru tine. Tu nu raspunzi, ca nu auzi telefonul. Ce sa faca, sa insiste ? 🙂
@ Flo – dupa cum precizat si in post este vorba despre acele telefoane despre nimic, cand se suna la nesfarsit.
Si cat o fi el de dead-line, nu sun una dupa alta ca nu rezolv nimic decat sa tradez o latura isterica.