Strategii pentru bugetul familiei – Metoda Plicurilor
Metoda Plicurilor in gestionarea bugetului este o metoda populara si eficienta pentru a echilibra bugetul si pentru a controla mai bine cheltuielile.  Implica alocarea de fonduri in diverse plicuri, care pot fi plicuri in format fizic – cu bani cash – sau plicuri in format digital, fonduri care pot fi utilizate cu diverse scopuri.
Unul din marile avantaje ale acestei metode, este faptul ca ne ofera o reprezentare mai clara si tangibila a bugetului si iti permite sa ai un mai mare comtrol asupra cheltuielilor tale, sprijinindu-te sa iei decizii financiale mai bune. 

Cand aloci o suma fixa in fiecare plic, ca de exemplu plicul pentru mancare, utilitati, economii etc., iti setezi limite clare de cheltuieli. Cu cat inaintezi in luna, pot urmari usor si clar cati bani au ramas in plic, astfel incat sa te incadrezi in planurile de buget pe care ti le-ai facut.
Metoda plicurilor pentru gestionarea bugetului este o metoda care a fost adoptata de multe familii, pentru ca ajuta la setarea unor strategii comune de gestionare a bugetului, disciplineaza cheltuielile si reduce din cheltuielile impulsive, incurajand adoptarea unor obiceiuri pozitive in administrarea bugetului familiei.
Iar metoda plicurilor nu este doar o metoda pentru a gestiona micile cheltuieli. Ea ajuta si la indeplinirea obiectivelor mai mari ale unei familii. De exemplu, crearea unui fond de urgenta pentru familie sau economii pentru vacante, concediu sau vizitarea unui anumit loc. In plus, poate fi o metoda extrem de eficienta pentru a economisi pentru proiecte importante pentru casa. De exemplu, un buget special pentru tencuit casa, reparat acoperisul, schimbat gardul, montat un sistem de automatizari porti si yala electromagnetica, schimbat instalatia sanitara sau cumpararea unei noi centrale pentru incalzire. Multe din aceste investitii se pot face doar in anumite perioade ale anului si, din experienta noastra, am observat ca ajuta foarte mult sa strangem banii pentru aceste proiecte din timp, din lunile reci ale anului. 

Metoda Plicurilor a devenit populara in ultimul timp, datorita eficientei sale in gestionarea cheltuielilor. Iata cateva motive de ce este o metoda pe care sa o adopti si tu: 

 1. Un control mai bun al cheltuielilor
  Cand aloci o anumita suma in fiecare plic, vezi in mod practic cati bani poti cheltui pentru o anumita categorie. Acest obicei te ajuta sa fi mai disciplinat si te ajuta sa eviti cheltuielile impulsive si exagerate. 
 2. O reprezentare vizuala a bugetului
  Mai ales in cazul plicurilor in format fizic, ai o reprezentare clara a bugetului pentru fiecare categorie! Aceasta constientizare te ajuta mai usor sa ramai in limitele bugetului tau, dar existenta unei sume special dedicate te ajuta sa urmaresti mai usor cheltuielile. 
 3. Cand folosesti cash, esti mai atent la ce cheltui
  Probabil e o chestie psihologica, dar cand trebuie sa platesti cu cash, tinzi sa fi mai atent cu banii tai. In plus, daca contul tau are atasata si o linie de credit, eviti situatiile in care intri pe aceasta linie de credit si te imprumuti pentru cheltuieli marunte. 
 4. Flexibilitate
  Metoda Plicurilor este incredibil de flexibila! Poti sa o adaptezi sa se potriveasca stilului tau unic de a cheltui sau de a face economii. Poti sa iti alegi singur categoriile dorite, sumele alocate si poti sa le schimbi oricand in functie de prioritate sau importanta. 
 5. Creste economiile
  Cand economisesti la inceput de luna (nu din ce ramane!), vei vedea cum economiile tale vor fi mult mai substantiale. Cand bagi o parte din veniturile tale in un plic special de economii, te vei motiva mai usor sa ai obiceiuri care sa te ajute sa iti atingi obiectivele financiare. 

Gandeste-te de azi la ce categorii de cheltuieli ai putea folosi metoda plicurilor. Discuta cu familia despre aceste categorii si ce suma considerati ca ar trebui alocata pentru fiecare dintre ele. Incepeti imediat sa testati metoda si ajustati pe parcurs, in functie de rezultate. Este posibil sa nu estimati corect cati bani se duc pe mancare sau sa vreti sa cresteti bugetul pentru utilitati. Avantajul metodei sta tocmai in o imensa flexibilitate. 

Descarca PDF GRATUIT de aici!