Mai intai, trebuie sa va spun care e problema cu caldura in baie la noi. Avem doua situatii diferite:
1. Perioada din primavara/toamna, cand este inca suficient de cald sa nu fie nevoie sa pornim centrala, dar seara sau in zori de zi este totusi rece si baia ar avea nevoie de putin incalzire.
2. Termostatul centralei este in living si el regleaza centrala sa dea o anumita caldura. Cum noi suntem in general destul de caldurosi, aceasta temperatura este relativ scazuta (in jur de 20 de grade). Totusi, la baie, mai ales la copii, vrem sa fie cu 2-3 grade mai mult, dar nu vrem sa incalzim toata casa pana la temperatura asta.
…si bonus – un necaz:
Cand ne-au calculat dimensiunea caloriferelor pentru casa, s-a gresit la baia de sus. Desi si baia de jos are aceasi dimensiune, se incalzeste mai usor pentru ca are un singur perete exterior. Si e ingust. Baia de la etaj, a primit un calorifer de aceasi dimensiune, calculul fiind facut strict pe suprafata si nu s-a luat in calcul faptul ca are doi pereti mari exteriori. Prin urmare, caloriferul nu face fata.
Bun. Si tragand linie, intrebarea fireasca este: cum sa rezolvam toate aceste probleme cu o singura solutie?
Am descoperit de curand solutia perfecta pentru toate aceste situatii: o aeroterma electrica.
Si mai exact, aeroterma de la Alecoair, speciala pentru baie – Supra Lito Fucsia.
De ce?
*este reversibila: se poate folosi ca unitate mobila sau montata pe perete
*pentru ca este foarte subtire: daca decideti sa o prindeti pe perete, are doar 11 cm grosime
*are protectie IP24 – adica are o protectia speciala impotriva obiectelor mai mari de 12.5 mm (2), dar si a apei pulverizate din orice directie (4). Prin urmare, se poate folosi fara probleme in baie.
In plus, are si protectie electronica impotriva supraincalzirii si supratensiunii (o functie pe care o apreciez foarte mult din cauza problemelor pe care le avem la reteaua electrica).
*daca nu decideti sa o prindeti pe perete, atunci o puteti muta prin casa in functie de necesitati cu ajutorul manerului de transport
*are doua niveluri de putere
*dispune in plus si de un filtru antibacterian care este lavabil, iar vara poate fi folosit doar pentru asigurarea ventilatiei si purificarii aerului din baie (o functie care poate fi foarte utila la baile care nu dispun de aerisire).
De cand stam la casa, am invatat o lectie importanta, de care nimeni nu ne-a zis inainte: sa avem alternative la utilitatiile de baza. Apa, incalzire si electricitate. Daca la apa am doua optiuni (apa de la sistemul centralizat, dar si prin hidrofor), daca pentru electricitate avem un generator care sa ne acopere nevoile de baza in cazul unei pene prelungite de curent (se implineste un an de la furtuna care ne-a tinut 5 zile fara electricitate), nici la incalzire nu imi place sa depind de o singura sursa. O centrala poate avea oricand o mica defectiune: de exemplu, noua ni s-a ars o mica siguranta care a costat 2 lei sa o inlocuim. Dar pana am reusit sa o schimbam, centrala nu a pornit. Deci ideea de a avea in casa si solutii alternative de incalzire poate fi extrem de utila si de mare ajutor in momente cand lucrurile nu merg mereu cum trebuie.