Lulu – maidanez adoptat in 2010

„Iubesc cainii mult de tot! Nu mi se pare corect sa fie eutanasiati – am si dat share la o astfel de poza pe contul meu de Facebook. Nu, nu, eu nu am caine. Nu am timp, cu copilul, am inteles ca nici nu e foarte sanatos sa stea in casa cu bebelusul…”
Suntem un popor care isi iubeste cainii, de la distanta confortabila de unde nu miroase, de la distanta confortabila de unde nu lasa par, de la distanta confortabila a unei delcaratii pline de infatuare, dar de la kilometri distanta de realitate.
Suntem un popor care isi iubeste cainii cu mancare aruncata de la geamul bucatariei sau cu oasele stranse in punguta si daruite cainilor din parc, in drum spre lucru. 
Suntem poporul care ne hranim cu resturi o calduta multumire sufleteasca ca ne-am facut pomana cu niste suflete chinuite. 
*****
„Vai, dar noi iubim animalele! Am fost zilele trecute la o ferma si copilul nostru a mangaiat un vitel pe bot, s-a jucat cu niste gaste si niste iepurasi. Cat era de ….. stai!! nu
pune mana pe el! tu nu simti cum pute?”
Privesc catre
mama care tipa isteric si isi opreste copilul sa puna mana pe unul dintre
cainii nostri. Ala spalat, care sta in casa cu noi, care a crescut cu
Natalia, ala de pute, baleste si isi imprastie purecii cu noi in casa si
motaie obosit pe canapeaua noastra din living. 
….cateva minute mai tarziu, cainele este recompensat cu un urlet ascutit si cu un picior in burta. „Ia-l de pe mine!” striga copilul.
****** 

Cu cateva luni in urma am asistat cum niste hingheri vanau caini vagabonzi. Am fost martora unui spectacol grotesc si am privit cu sufletul trist ochii mari si speriati cu care si Natalia privea scena. Nu, nu m-a deranjat procesul prinderii cainilor (trist, dar pana la urma necesar), ci m-a deranjat dezlantuirea spectatorilor. 
Tineri si copii, femei si batrani, au profitat din plin de acest spectacol pentru a-si descatusa un soi de sete de agresivitate si de durere. Incurajau, se bucurau cu ochii stralucind si bale la gurile ranjite, in timp ce cainii era prinsi in lat si urcati – zvarcolindu-se spanzurati – in dubele hingherilor. 
Plansul lor, spaima lor, era o masa imbelsugata pentru un spectacol savurat de trecatori. 
Suntem poporul care nu stie sa iubeasca cu adevarat si care crestem in sanul nostru, generatie dupa generatie, cruzimea in forma cea mai primitiva. 
Ne impotrivim cu mintea incetosata oricarei masuri de control, pentru ca avem nevoie aproape visceral de spectacolul chinuitor si sangeros al cainilor morti sub rotiile masinilor, ai puilor inecati sau sufocati in ghene, al cainilor rosi de demodecie care umbla pe strazi cu carnea topita de pe oase, al cainilor batuti si spanzurati de anonimi celebrii pe youtube. Si apoi intoarcem nasul ca pute!
Suntem un popor pentru care castrarea patrupedelor e o cruzime, dar inecarea puilor sau a femelelor o distractie oferita ca trufanda copiilor din gospodarie, pana la urma o necesitate. Chiar si cei mai slabi de inger, aleg metoda „eleganta” a abandonarii animalelor pe camp sau sosea. 
Apoi cand numarul lor e prea mare, nu mai e vina nimanui! 
 
 Dodo – maidanez adoptat in 2009
 Am 3 caini. Doi dintre ei adoptati de pe strada, in stare ingrozitoare. Batuti, spanzurati, plini de sange, cu dintii scosi de la o bataie cu caramida, bolnavi, plini de capuse. I-am bagat in vana din casa, i-am spalat, i-am castrat, ii tin in curte, nu i-am salvat pentru 2 saptamani, pentru 2 luni, pentru cateva zile cat sa imi dea mie un sentiment bun de salvator, ci i-am salvat pentru cate zile o avea. 
Ne e greu cu ei, mananca mult, nu avem cu cine ii lasa cand plecam in concedii, dar e un angajament pe care l-am luat in momentul in care am decis sa ii hranesc. 
De asemenea, am realizat ca nu ii poti salva pe toti. 
Iar pentru a salva cat mai multi, nu e nevoie de bobite sau de pastile de deparazitare, ci e nevoie de educatie! 
E nevoie de grija adevarata, nu de ONG-uri paravan si de „iubitori de animale” care considera castrarea o cruzime si nu detin animale sau tin in conditii improprii animale care se inmultesc necontrolat sub nasul lor. 
E nevoie de dragoste si responsabilitate. 
Pentru ca suferinta se inmulteste direct porportional cu ei, pentru ca noi giram toata aceasta suferinta.