Planul zilnic de curatenie
Intr-un an in care am stat mai mult pe acasa, este firesc ca grija noastra fata de camin a devenit mai importanta. Dar asta nu inseamna ca in ultimele luni, atat de solicitante emotional, am devenit extrem de eficienti in a tine casele ordonate si fara pata.
Si nu e cazul sa va invinovatiti pentru asta! Perioada pe care o tranversam este extrem de solicitanta emotional si nu la toata lumea acest stres se manifesta prin chef de smotru.
Totusi, pentru a nu ne lasa complet coplesiti, este necesar sa stabilim o minima rutina de curatenie care sa ne ajute sa mentinem casa sub control.

Lista pe care o regasiti in acest articol trebuie sa o tratati ca un punct de pornire dupa care sa va inspirati si sa o adaptati la nevoile voastre.
De fapt, o astfel de lista evolueaza in functie de etapele vietii la aceasi pesoana. Nu comparati lista mea cu cea a cuiva care are copiii mari (poate plecati de acasa) sau a cuiva care isi petrece mare parte a zilei departe de casa.
De asemenea, nu o comparati nici cu lista unei mame aflate la inceput de drum, cu un bebelus care doarme cand si cum, cand e o provocare sa tii ordonat macar coltul cu scutece pentru copii, servetele si body-uri curate, nu mai vorbesc de presiunea unei chiuvete goale in fiecare seara.
O mama de toddler strange jucarii cam la fiecare 2 ore (sau pana se da batuta), gateste si strange masa de mai multe ori intr-o zi si probabil sterge mult mai multa mancare de pe jos decat cele cu copii mari. O olita pentru copii inseamna cu siguranta minim o sarcina in plus, asta daca suntem optimisti si nu adaugam curatarea accidentelor.


Prin urmare, nu comparati intre ele listele mai multor persoane, cum nu comparati nici macar propriile voastre rutine de acum cativa ani cu ceea ce faceti acum.
Scopul acestor rutine este strict sa va ofere o structura, pe care sa o adaptati si care sa va fie de ajutor.
Iar acest ajutor este cu atat mai pretios cu cat cheful este mai scazut. Pentru ca nu ne putem baza mereu pe motivatie si unele lucruri pur si simplu trebuie facute, fie ca avem chef de ele sau nu! Si tocmai pentru astfel de momente este utila o rutina.

Structura
In primul rand, incercati sa stabiliti o rutina de dimineata si de seara. Aceasta sa includa minimul necesar pentru ca lucrurile sa fie functionale in casa. Acestea includ spalatul vaselor, al hainelor, hranitul animalelor sau scosul gunoiului.
Daca plecati la lucru de dimineata, atunci puneti mai multe sarcini pentru seara, dar pastrati cateva sarcini de baza dimineata – facutul patului, aerisitul etc.

Apoi, pentru fiecare zi a saptamanii, adaugati cate o incapere/zona din casa de cara doriti sa va ocupati, astfel incat pana la finalul saptamanii sa fi trecut prin toata casa.

Puteti adauga si sarcini mai generale (precum aspiratul intregii case) si sa stabiliti frecventa potrivita pentru voi.

Sper ca aceasta structura sa va ajute si sa va motiveze!