
Plan saptamanal pentru sanatate – include PDF GRATUIT
In ultimele luni, in familia noastra au avut loc cateva schimbari legate de activitatea fizica si de obiceiuri sanatoase.
Sotul meu a fost cel care a dat startul, prin decizia lui de a incepe sa mearga la sala. Si chiar s-a tinut si deja i-a devenit un obicei care ii lipseste cand, din diferite cauze, nu ajunge la sala cateva zile.
Si pornind de aici, intreaga noastra rutina s-a schimbat. Dimineata nu mai apasa snooze, ci pleaca mai devreme sa ajunga si la sala inainte de lucru, rucsacul cu echipamentul a devenit parte din tinuta (aproape) zilnica, a inceput sa investeasca in haine (de) sport si deseori il gasesc citind despre tipuri de exercitii sau adidasi de alergare under armour in loc de stiri.
Era de asteptat ca aceste noi obiceiuri sa aiba un impact si asupra alimentatiei si incercam impreuna sa aducem mai mult echilibru in alimentatie. Dupa cum bine stiti, eu oricum gatesc mult si destul de divers, dar amandoi am simtit mai degraba ca avem de lucrat la rutina meselor. Eu una am tendinta sa sar mese si apoi sa mananc prea mult, deci incerc sa ma concentrez sa mananc mai echilibrat, sa nu mai mananc pe baza de stres sau sa rontai toata ziua.
Cum lucrez de acasa, vestimentatia mea se rezuma de cele mai multe ori la pantaloni de trening si colanti fitness. Dar asta nu inseamna ca faceam si miscare. Iar la mine lucrurile s-au si complicat in ultima perioada.
Va povesteam in seria de articole zilnice ca mi-am inceput anul cu o criza puternica de spondiloza, cu dureri intense si care s-au intins pe parcursul a mai multor saptamani. Si din acest motiv, am inceput sa fac terapia Bowen, care m-a ajutat mult sa imi detensionez zona si sa scap de dureri (si implicit de calmante).
Astfel de momente de boala readuc in focus ceea ce conteaza cu adevarat. Ne agitam in rutina zilnica, dar cand corpul este chinuit de o durere, parca nimic altceva nu mai conteaza. Sau – cum cel mai probabil a fost cazul la mine – corpul meu mi-a “vorbit” prin aceste dureri si m-a indemnat sa incep sa fac schimbari.
Ironia a fost ca nu am putut lua masuri drastice. Pentru prima data in viata mea am fost epuizata de durere, nu doar fizic, ci si psihic. Iar durerea s-a retras treptat si ocazional isi mai arata coltii, mai ales cand tindeam sa fac aceleasi greseli care m-au dus la criza. Cateva saptamani dupa ce durerea a disparut complet, inca aveam dificultati sa stau perioade mai lungi la calculator si era nevoie sa ma ridic dupa 10-15 minute si sa ma misc.
Asadar schimbarile au trebuit sa vina incet si au trebuit sa fie introduse cu blandete. De aceea am si ales, in un moment de mare inspiratie, sa incep cu Bowen si apoi sa integrez sesiuni de miscare mai blande si mai putin solicitante. La sfatul terapeutei mele, am inceput sa fac plimbari si este un obicei de care vreau sa ma tin cat mai mult si pe viitor. Dupa sedinta de Bowen am uneori 1-2 zile in care am dureri articulare si musculare (ca de gripa) si somnolenta (cu somn foarte odihnitor!). Asadar, in aceste zile ma limitez la plimbari lejere in aer liber. In rest, imi place sa fac rutine usoare de yoga, mai ales pentru zona spatelui.
In concluzie, schimbarile pe care vreau sa le fac in aceasta perioada sunt blande si tin mai mult de a aduce corpul la un echilibru. Ma concentrez pe hidratare, pe mese echilibrate si nutritive, fara excese si pe miscare usoara.
Deseori pic in capcana de a imi propune prea multe obiective simultan si/ sau prea grele, dar de data asta vreau sa ma concentrez pe aceste obiective simple si de baza. Si sa cresc de aici.
De aceea mi-am pregatit acest plan saptamanal, in care ma concentrez pe putine puncte, dar simple si clare. L-am pregatit in un PDF pe care il puteti si voi descarca de aici.