Painea integrala de secara: delicioasa paine pe care ar trebui sa o adaugi in alimentatia ta
Painea este unul dintre alimentele cele mai populare din intreaga lume. Dar nu toate painile sunt la fel, mai ales din punct de vedere nutritional. De aceea, ar trebui sa includem in dieta noastra, cat mai des, si alternative sanatoase pentru paine. Iar painea de secara este o astfel de alternativa, gustoasa si nutritiva, este una dintre cele mai bune alegeri in o dieta sanatoasa. 

Painea de secara ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Iata cele mai importante dintre ele:
– painea de secara este o sursa excelenta de fibre: o felie poate sa contina pana la 2-3g de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, regland si nivelul zaharului din sange si ajuta sa ne simtim satui.
– painea de secara este o buna sursa de proteine vegetale, esentiale in functionarea optima a unui organism sanatos si puternic.
– painea de secara este bogata si in vitamine si minerale, ca de exemplu fier, magneziu si vitaminele B. 

Daca e sa o comparam cu alte tipuri de paini, painea de secara are mai multe avantaje din punct de vedere nutritional. De exemplu, este mai bogata in fibre si proteine decat painea alba obisnuita. De asemenea, are mai putine calorii.



Painea de secara si sanatatea sistemului digestiv

Painea de secara este un aliment excelent pentru a sustine un microbiom sanatos in organism. Microbiomul este formal din trilioane de microorganisme care traiesc in sistemul digestiv si au un rol esential in digestie, functionarea sistemului imunitare si sanatatea intregului organism.

Painea de secara are un continut ridicat de fibre, care sunt importante in mentinerea unui microbiom sanatos. Fibrele sunt un tip de carbohidrati care nu sunt digerate in intestinul subtire, ci ajung in intestinul gros, unde sunt fermentate de bacteriile sanatoase care se afla acolo. Aceasta fermentare ofera energie celulelor si are proprietati antiinflamatorii. 

Fibrele din painea de secara actioneaza ca un prebiotic, ceea ce inseamna ca ele hranesc bacteriile sanatoase din sismetul digestiv. Aceasta ajuta la dezvoltarea diversitatii micobiomului si sustine dezvoltarea unor bacterii benefice, precum Bifidobacteria sau Lactobacilli

Daca ar fi sa comparam painea de secara cu alte tipuri de paine, aceasta are mai multe beneficii pentru sanatate. Un studiu din American Journal of Clinical Nutrition a descoperit ca painea de secara duce la o mai mare scadere a colesterolului fata de painea alba, chiar si atunci cand contin la fel de multe fibre.
Un alt studiu, publicat in European Journal of Clinical Nutrition, a descoperit ca painea de secara sustine sanatatea sistemului cardiovascular, avand efecte asupra tensiunii arteriale si a inflamatiei. 

Idei pentru a introduce painea cu secara in dieta ta


La micul dejun o poti praji si sa o servesti acoperita cu ou (omleta sau ochiuri), avocado, branzeturi, conserva de peste sau somon afumat
La pranz o poti folosi in salate, alaturi de carne de pui, fasole sau legume, dar si pe post de crutoane in supele crema
La cina o poti folosi ca sandwich, cu carne de pui sau de curcan, branzeturi si salate. 

  • Iata alte cateva idei pentru painea de secara:
    1. Paine de secara in ou: trece felia de paine de secara prin un amestec format din ou, lapte si scortisoara. Prajeste-o pana ai o crusta aurie si serveste cu fructe de padure, dulceata si/sau sirop de artar
    2. Pregateste o salata cu paine de secara si somon: prajeste 1-2 felii de paine de secara si taie-le cubulete. Amesteca salata verde, rosii cherry, castravete, ceapa rosie si somon afumat. Condimenteaza cu un dressing de ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper. Amesteca bine si presara peste salata cubuletele de paine de secara. 
  • 3. Sandwich cald cu pesto si mozzarella: intinde pesto peste feliile de paine de secara, adauga feliute de mozzarella si de rosii. Pune la cuptor pana se topeste branza si serveste cald. 
  • 4. Painea de secara o poti folosi si pentru o umplutura delicioasa cand faci pui la cuptor. Amesteca paine de secara maruntita cu ceapa calita, unt si ierburi aromatice si umple puiul cu acest amestec inainte sa il bagi in cuptor. 
  • O alta idee este sa maruntesti painea de secara (mai ales daca e mai veche), sa o amesteci cu ierburi aromatice tocate marunt, zeama de lamaie si putin ulei de masline si sa pui acest amestec peste peste inainte sa il pui la cuptor. Vei obtine o crusta delicioasa si crocanta, care va complimenta perfect carnea de peste! 

Am inceput si eu tot mai des sa consum paine de secara. O cumpar din dm.ro si imi place atat in varianta sarata, cat si in varianta dulce, cu unt de arahide si fructe de padure.