Cand am sunat-o s-o intreb reteta, am constatat cu oarecare dezamagire ca nu difera de a mea. Si apoi a inceput sa imi spuna 2-3 mici secrete care fac painea mai buna.
Ingrediente
400 gr faina speciala pentru paine Boromir
2 lingurite zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie
1 lingura ulei
aprox 150-170 ml apa calduta (mai multa daca o cere aluatul)
Ok, vom considera aceasta reteta una de baza si vom face aluatul ca de obicei.
Masurati faina si turnati-o intr-un bol incapator in care puteti sa si framantati. Amestecati in faina sarea.
Faceti in faina o gropita in care puneti zaharul, drojdia si uleiul si adaugand cate putina apa incepeti sa framantati aluatul.
Dupa ce ati integrat toata faina si ati obtinut un aluat care nu este lipicios (nu vi se mai lipeste de peretii vasului) mai framantati la el cam 20-25 de minute.
Puneti apoi aluatul direct in tava/forma in care vreti sa coaceti painea si lasati 40 de minute la caldura, cu aluatul bine acoperit si ferit de curenti de aer rece.
Aluatul crescut il dati la cuptor cam 30-35 de minute.
* pentru ca painea sa nu fie sfaramicioasa adaugati putin cartof fiert sau piure ramas de la masa
* pentru ca painea sa ramana mai mult timp proaspata si sa nu aiba mirosul de drojdie se pune in aluat si 1-2 linguri de otet de mere
* pentru a fi mai aromata, in tava in care se pune aluatul se pun frunze de hrean, varza sau gulii!
Fain ti-a iesit painea! Dar cum e cu "se pune in aluat si 102 linguri de otet de mere"?
Bunica ta are dreptate, eu pun, din cand in cand, fulgi de cartofi instant. Painea e cu adevarat mai pufoasa.
:))) 1-2 😀 mi-a fugit mana 😀
@Irina da, si eu am observat. ea mi-a zis ca mereu pune la congelator cand ramane fie si o lingura de pireu si asa are mereu ptr paine 😉
Arata foarte bine painea!
Se mai poate pune si zeama de lamaie, este bun in orice fel de aluat, are acelas rol ca otetul, ajuta la crestere, am mentionat ca poate sant persoane care nu consuma otet.
Si da faina T550 sau T560 este faina cea mai buna din Romania, dar numai pentru paine, cozonaci… Trebuie sa aiba un mare procent de gluten, aprox 12-15 gr%.
Pe curand draga Ama.
Si eu fac painea in casa.Este mai buna.a ta arata tare bine.Am deschis si eu blog,si daca vrei,te rog sa mi te alaturi si sa ma urmaresti.S-au mai alaturat si altii.Vreau si eu sa-mi fac prieteni,sa fiu urmarita si sa am comentarii daca va place sau nu, ce vedeti la mine.Multumesc.O zi minunata sa ai.DiaMar-bucataria galbena.diamar99blogspot.com
Ama, iti urmaresc de ceva vreme blogul si facebook-ul si vreau sa te felicit pentru munca pe care o depui! Retetele si ideile tale sunt super 🙂
Am nevoie de un sfat, poate tu, cu experienta ta ma poti ajuta: unde ne-am mutat recent, avem un aragaz si cuptor simplu, ca tot romanul, dar in cuptor nu exista grilajul acela pe care pui tava, exista doar tava aceea neagra care vine cu aragazul. Oare pot sa folosesc asa cuptorul, de exemplu daca vreau sa fac o friptura sau o prajitura, sa pun tava/oala/iena pe tava aceea neagra?
Multumesc anticipat
Shimmy multumesc mult 🙂
In principiu se poate, eu foloseam inca o tava sub tava in care coceam pentru a tempera caldura – mai pe romaneste, sa nu se arda fundul :)) trebuie un plus de atentie aici, mai ales daca vrei sa coci paine/prajituri. Pentru fripturi nu cred ca e mare diferenta.