Paine Daktyla cu malai si susan, servita cu ciorba de fasole

Paine greceasca Daktyla cu malai si susan
M-am inspirat pentru aceasta reteta din cartea lui Eric Treuille cu retete de paine (aceasta) si am urmat pasii propusi de el. 

Paine greceasca Daktyla cu malai si susan

Ingrediente 

1 pliculet de drojdie uscata
320 ml apa
300 gr faina de grau alba
85 gr faina integrala de grau 

85 gr malai (am folosit malaiul din dm drogerie markt )

1 lingurita de sare
1 lingura de ulei de masline
1 lingura de miere
1 lingura de lapte (+ inca putin pentru uns)
seminte de susan

Am pus drojdie in aproximativ 100 ml de apa si am lasat-o sa se activeze pentru aproximativ 5 minute.

Intr-un bol mare, am amestecat faina de grau alba, faina integrala si cea de malai. Am facut o mica groapa in mijloc si am turnat drojdia activata.
Cu o lingura de lemn am amestecat usor drojdia activata cu cate putina faina, pana am obtinut o pasta. Am acoperit vasul si am lasat sa dospeasca aceasta pasta cam 20 de minute, pana a inceput sa faca bule mici.
Apoi am adaugat mierea, laptele si restul de apa si am framantat bine aluatul. 

Am scos aluatul din bol si l-am mai framantat pe o suprafata usor pudrata cu faina timp de alte 10 minute. 

Am mutat apoi aluatul in un vas curat si l-am acoperit cu un prosop de bucatarie. L-am lasat la crescut pentru aproximativ 90 de minute, pana cand s-a dublat in dimensiune. 

L-am framantat usor si l-am lsat la odihna pentru 10 minute.


Apoi l-am impartit in 6 parti egale pe care le-am aliniat, abia atingandu-se, pe o hartie de copt. Le-am acoperit cu un prosop de bucatarie si le-am lasat la crescut inca 1 ora. 

Am uns apoi painea cu putin lapte si am presarat pe ea seminte de susan. 

Am copt-o in cuptorul incins la 220 de grade pentru aproximativ 40 de minute.