Obiceiuri pentru a intampina noul an scolar cu un sistem imunitar puternic

In curand incepe din nou scoala si daca vara lucrurile sunt ceva mai simple, intoarcerea in colectivitate ridica din nou problema imbolnavirilor si stiu ca multi parinti se gandesc cu groaza la asta. De fapt, deja am inceput sa aud in jurul nostru de reintoarcerea virozelor, a enterocolitelor (au facut oare pauza?!) si otita la copii, fie din cauza apei sau a racelilor.
Stiu ca suntem mereu in cautare de solutii rapide, dar adevarul e ca unele lucruri au nevoie de timp si de obiceiuri care sa asigure ca organismul poate sa devina mai puternic in fata bolii. Putem folosi solutii de dezinfectare, dar adevarul este ca nu avem cum tine copiii in boluri de sticla si trebuie sa schimbam focusul spre intarirea lor.

La mine un copil incepe clasa a doua si celalalt incepe al doilea an de gradinita. Cea mare a avut pana acum cateva raceli usoare (de cand a intrat in colectivitate), iar cel mic a trecut de primul an de gradinita fara nici o boala (i-a curs nasul de cateva ori si a tusit putin prin iarna, dar mereu cu tonus bun si fara febra).

Pentru a le intari imunitatea in fata expunerii inevitabile la boli, mai ales in colectivitate, incerc pe cat posibil sa urmez urmatoarele obiceiuri.

1. Iesim afara
Zilnic. Avem noroc cu o gradinita unde copiii ies mult afara, indiferent de vreme. Din pacate, la scoala, lucrurile se mai schimba. Invatatoarea incearca si ea sa ii scoata afara cat de mult e posibil, dar nu mai e viata usoara de la gradi 🙂 Astfel, fac tot posibilul sa compensez asta si copiii ies mereu afara dupa-amiaza.
Acum, in timpul verii, ii incurajez sa petreaca cat de mult posibil timp afara si pe langa joaca libera, facem si plimbari impreuna. Soarele ne este prieten si tot el ajuta cu nivelul de vitamina D si calciu, ambele esentiale pentru un sistem imunitar puternic.
In plus, studii recente au aratat importanta contactului copiilor cu pamantul pentru „antrenarea” sistemului imunitar. Cercetatorii care au facut studiul recomanda sa lasam copiii desculti pe pamant si sa le permitem sa se joace si sa se murdareasca cu pamant. Ba mai mult, copiii care se joaca cu animalele au un sistem imunitar mai puternic. Dr. Weinstock recomanda chiar sa avem „doi caini si o pisica” 🙂

2. Dieta
Daca stai sa citesti pe internet, te apuca durerea de cap! Unii recomanda una, altii alta. Alegerile acestea sunt pana la urma personale si tin de fiecare. Nu am idei foarte fixe, consider ca sunt destul de flexibila (desi sunt destul alimente „de copii” pe care copiii mei nici nu le-au gustat), dar cred ca putem sa fim de acord cu acest principiu de baza: cu cat alimentele sunt mai procesate, cu atat ele sunt mai putin nutritive.
Cred ca este aproape imposibil sa le evitam cu totul, dar cred ca putem sa echilibram balanta si sa asiguram in dieta copiiilor alimente cat mai naturale si foarte nutritive.
In dieta noastra, supa este sfanta! 🙂 Supa de gaina, rata sau vitel (preferabil de casa), fiarta 6-8 ore, cu multe legume si mirodenii. Fierb o astfel de supa minim o data pe saptamana. Cand ii vad ca sunt indispusi si intuiesc ca lupta cu ceva, supa si odihna sunt primele masuri pe care le iau.
Apoi sunt ouale de casa, laptele nepasteurizat, nuci si alune diverse, cat mai multe fructe si legume. In plus, multe condimente – mai ales ca majoritatea au proprietati deosebite pentru sanatate. Gatesc cat mai mult, din ingrediente de baza.
In plus, incerc sa includ in dieta cat mai multe alimente fermentate: iaurt, kefir, varza murata sau alte muraturi naturale.
Daca sunteti in cautare de inspiratie, pe blog veti gasi nenumarate retete cu ceea ce mancam noi.

3. Somnul si odihna
Am mai scris despre rutina noastra de somn si in trecut si vin sa confirm ca mentinem rutina chiar si cand copiii sunt tot mai mari: ore de somn cat mai fixe, o rutina clara si timp suficient pentru odihna in mediul lor.
In aceasta vacanta copiii au mers ceva mai tarziu la somn, dar chiar si asa la 21-21.30 erau in pat. In timpul scolii, ora de somn este la 20.30.
Dar pe langa somn, acord o mare atentie si odihnei.
Din experienta mea, cu copiii mei, am observat ca atunci cand programul de la scoala ii oboseste prea tare, sistemul imunitar slabeste si apar si semne de boala (de la indispozitie si nervozitate si pana la inceputuri de raceli).
In rutina zilnica, ma asigur ca au acasa acele ore de relaxare si odihna in mediul lor. Asta inseamna ora de liniste acasa: fara televizor/ecrane, fara zgomote (muzica, jocuri active etc). Uneori se si doarme, dar nu e obligatoriu. Ideea e de a le oferi timp si mediul potrivit pentru a se linisti si relaxa.
Cand observ semne de oboseala accentuata sau de boala, aleg sa ii las acasa. In ziua in care raman acasa au program liber, dar linistit: pot dormi mai mult dimineata, facem plimbari relaxate, deseneaza, picteaza, modeleaza cu ceara, citim carti. Daca pun muzica, de obicei pun muzica clasica sau instrumentala linistita.
De obicei, o astfel de zi face minuni si sunt ca noi dupa aceea!

4. Igiena
Spalatul pe maini e de baza, atat acasa, cat si la scoala. Incerc mereu sa le reamintesc sa nu se grabeasca si sa se sapuneasca bine atat intre degete, cat si pe spatele mainii.
Apoi am incercat mereu sa le explic si sa le reamintesc sa stranute in cot sau umar, iar daca stranuta in palma sa se spele pe maini. Sunt copii, mai uita, mai ales cand se iau cu joaca, dar le tot reamintesc si le explic pe cat posibil si de ce trebuie sa faca asa (cartile despre microbi ajuta mult aici).

Sper ca acest nou an scolar sa fie unul cat mai usor si cu cat mai putine boli!