Meniul Săptămânii – februarie, 2024
M-am gândit mult înainte să postez planul meniului săptămânii în acest format. De fapt a fost gata de două zile, dar abia azi (marți) este publicat pentru că am tot ezitat.
Știu deja ce critici îmi voi atrage, probabil voi primi și multe altele la care nici nu m-am gândit.
Dar vreau să subliniez trei aspecte importante pentru mine:

1. Sunt prea multe de făcut: da, uneori așa pare. Dar pe mine mă obosește mai tare să nu știu ce am de făcut, să mă stresez câteva ore în fiecare zi pe tema „oare ce să gătesc azi”, să gătesc ceva aiurea și repetitiv și apoi să mai petrec alte câteva ore supărată că „nu ies” din aceleași mâncăruri. Un plan mă ajută și să mă organizez pentru o diversitate mai mare, dar și să mă scap de gândul zilnic cu ce să mai gătesc. La final de zi, energia cheltuită este mult mai mică!

2. Sunt flexibilă. Organizarea pe zile este doar din motive de aranjare pe număr de zile și de mese. Dacă nu am chef de ceva în o anumită zi, dacă îmi ramane mai multă mâncare de pe o zi pe alta etc, schimb ordinea sau planul inițial al meselor.
De exemplu, deși plănuisem să fac pâine în ou miercuri dimineața, am făcut până la urmă în această dimineață pentru că aveam pâine ceva mai veche care se potrivea perfect. Deci deja am modificări, dar nu sunt sursă de stres pentru că știu ca am destule idei și pentru zilele urmatoare.

3. Bugetul. Când am terminat meniul primul meu gând a fost că pare prea costisitor.
Dar nu e chiar asa…vreau să va exemplific cu două dintre cinele mai scumpe de pe listă: cina cu carne de curcan și cea cu creveți. Pentru că combin mai multe ingrediente, cantitatea de carne pe care o gătesc nu e foarte mare.
Pentru o pungă de aprox. 1.5 kg pulpe inferioare de curcan am plătit 30 de lei (preț din februarie 2024), și l-am împărțit în două porții, deci 15 lei. Legumele folosite (cartofi, morcovi, mazăre, ceapa verde, mărar, ciuperci) ar ajunge la 20 de lei. Asta inseamnă un total de 35 de lei…la 4 persoane (2 adulți, 2 copii). Și am mancat bine!
Vă las jos o poză cu această cină, pregătită aseară, în care puteți vedea și portiile copiilor (unul e vegetarian).


Al doilea exemplu, cel cu creveții.
O pungă mică m-a costat 23 de lei. Spaghete (cam 5 lei), dovlecei (6-7 lei, pentru că e iarnă), unt (5 lei), pătrunjel (2 lei) și ajung la un total de aprox 42-45 de lei. Din nou, de această sumă mâncăm toți.

Și înainte să trec la meniul efectiv, vreau să subliniez că ideile sunt simple și nu necesită rețete complicate. Sunt ingrediente de bază, folosesc condimente simple (sare, piper, boia și diverse ierburi aromatice) și tot ce fac este să încerc să le combin după cum mi se pare mie că se potrivesc, astfel încât să fie un meniu cât mai divers și care să acopere preferințele tuturor celor din casă.

Cred că la micul dejun nu e nevoie de explicații suplimentare. Ca să mă organizez, folosesc în mare structura pe care am descris-o aici.

La prânz noi mâncăm de obicei supe/ciorbe și ce mai rămâne de la cină.
Supă de gulii găsiți aici (rețeta mea de bază), varianta vegetariană aici, varianta cu perișoare aici și o variantă cu cârnați aici.
Supa cremă de ciuperci o găsiți aici și este o minunăție!
Iar despre supa de pui am scris pe larg aici.

La cină am așa:

Salata de mazăre cu cartofi și mărar
Morcovi copți cu ghimbir
Curcan la cuptor (condimentat cu sare, piper, boia, cimbru și puse câteva frunze de salvie uscată)
(pozele cu această cină le-ați văzut mai sus)

Lipii cu ton – o idee aici

Friptura de porc cu orez – aceasta e rețeta mea preferată
Ciuperci cu usturoi (am găsit ciuperci pleurotus frumoase)
Castraveți murati

Pulpe de pui cu cartofi la tavă, Varză de Bruxelles, ciuperci si usturoi – aceasta e o idee simplă și rapidă. Tot ce fac este să condimentez puiul (sare, piper, boia, cimbru/busuioc/oregano) și să pun toate ingredientele în tavă împreună, la cuptor.

Salata de bulgur cu morcov si spanac – am aici o variantă cu morcovi și mazăre
Piept de pui cu glazura de miere – iar aici pieptul de pui

Mancare de linte cu cârnați – aici nu am o rețetă pe blog, probabil voi reveni cu ea

Paste cu zucchini/dovlecel și creveți – îmi dau seama acum că deși aceasta este o rețetă îndrăgită la noi, nu o am publicată pe blog. Voi remedia situația! 🙂 Eu le fac simplu: gătesc totul in unt și usturoi, adaug pastele și apoi pătrunjelul proaspăt.


Sper să găsiți ceva inspirație în meniul meu. Luați din el ce vă place și ce vă ajută, fie și numai ideea de a plănui puțin mesele în avans! Dacă aveți întrebări, vă rog să îmi scrieți în comentarii.