La sfarsitul fiecarei saptamani, ma asez la birou inconjurata de cartile mele culinare, de caiete, notite, reviste si cu computerul deschis pe retetele salvate de pe blogurile pe care le urmaresc si admir. Si incep sa intocmesc meniul saptamanii.
De ce e util sa ai un meniu al saptamanii?
- Economisesti bani
E dovedit statistic (si eu pot sta marturie) ca o persoana pornita la cumparaturi fara o lista de cumparaturi, va cheltui mai mult decat una care are o lista pregatita de acasa.
Iar dupa ce ati decis in mare ce vreti sa gatiti in saptamana ce urmeaza, intocmirea unei liste de cumparaturi este extrem de simplu de facut. Si va garantez ca veti constata de la prima incercare cat de mult scade volumul cumparaturilor. Pentru ca nu veti simti nevoia sa cumparati mai mult decat aveti nevoie.
In plus, veti evita momentele in care sunteti nevoiti sa aruncati ingrediente stricate, nefolosite, cumparate fara a sti daca si cand le puteti folosi.
- Mancati mai sanatos
Gandit din timp un meniu este mai bogat, mai echilibrat si mai sanatos decat o masa pregatita vesnic in pripa.
- Mancati mai proaspat
Stiind ce urmeaza sa gatiti, puteti cumpara ingredientele proaspete si sa le folositi de indata fara sa zaca zile in frigider.
- Aveti mereu ingredientele necesare
Astfel incat sa nu va treziti la mijlocul prepararii unei mese delicioase ca va lipseste un ingredient esential. Planificarea meniului si lista de cumparaturi facuta pe baza lui va asigura ca aveti exact ingredientele de care aveti nevoie.
- Economisiti timp
…si nervi as spune.
Stiind ce urmeaza sa gatiti puteti sa stiti cat timp trebuie sa alocati prepararii, puteti scoate carnea din congelator cu o seara inainte, puteti pregati ingredientele necesare din timp (maia, fasole etc).
De asemenea, eu profit de zilele mai libere pentru a pregati mancarea si pentru zile in care stiu ca nu am timp. De aceea imi personalizez meniul in asa fel incat in zilele libere gatesc un pic mai mult sau un fel de mancare mai spornic.
V-am convins cat este de util un meniu? 🙂
Puteti folosi un meniu tiparit sau sa il personalizati in functie de necesitatile voastre si ale familiei voastre.
Eu am sa va propun in fiecare saptamana un meniu. El este bineinteles orientativ si chiar m-as bucura daca ati dori si voi sa imparatasiti versiunea voastra.
Am facut si un mic poster care sa fie semn al acestei incercari de a avea o dieta mai bogata si sanatoasa.
LUNI
File de crap cu rosii si ciuperci
Boeuf bourguignon cu taitei
DUMINICA
Friptura de porc cu cartofi la cuptor
Plus:
Paste fericit tie si familiei!
Multumesc Marcela! Si tie la fel 🙂
Hristos a inviat!!!
Te citesc cu placere de fiecare data, sa stii! Azi m-ai surprins cu ideea meniului planificat saptamanal pentru ca si eu practic aceasta metoda de ceva timp:-) Nu sunt chiar atat de riguroasa, dar mi-am pus pe hartie cateva idei generale chiar si pentru faptul de-a nu sta in fiecare zi in bucatarie… Unii colegi/prieteni zic ca sunt prea calculata, ca unde mai e surpriza?! As! Surpriza poate sta in insasi modul de preparare al fiecarui fel. Deci ma bucur tare mult ca mai sunt si altii ca mine (fara sa ne fi vorbit 🙂
Sa ai parte de o saptamana minunata!!!
Magda (cea care ti-a furat ‘painea’ din faina integrala si spun la toata lumea de unde am luat minunata reteta)
foarte buna ideea!
Felicitari Ama! E o idee extraordinara si meniul saptamanii acesteia arata excelent.
@Magda – multumesc mult pentru cuvintele frumoase 🙂 chiar imi prinde bine din cand in cand o vorba de incurajare 🙂
cat despre meniu, ei bine, am avut mari emotii. m-am gandit, m-am razgandit si apoi mi-am luat inima in dinti si am zis ca, cu riscul sa par o ciudata maniaca, sa vorbesc despre asta. ca daca ajuta 2 oameni din 100 eu sunt incantata 🙂
si ma bucur mult ca mai sunt altii care fac ca si mine 😀
o saptamana minunata si multumesc de reclama 😛
@Ina & Bianca – multumesc mult 🙂 ma bucur mult ca va place ideea mea si poate va faceti si voi timp sa faceti un astfel de meniu. daca vreti puteti folosi poza mea, imi dati de stire si eu adaug la meniul saptamanii in curs link catre meniul vostru. astfel afla cat mai multi cititori si ne motivam unii pe altii 🙂
Foarte BUNA ideea ta si foarte pertinente comantariile in legatura cu sustinerea unui astfel de meniu saptamanal.
BRAVO!
Petronela
@Petronela – multumesc mult 🙂
Ce mi-a placut!!! La fiecare sfarsit de saptamana ma intreb ce sa gatesc in saptamana ce vine; de multe ori nu am idei. Si cu lista de cumparaturi e super. Mi-a fost de folos meniul saptamanii.
toate par sa fie soooper delicioase , intr-adevar , dar … am observat ca in tot acest meniu de 7 zile nu este nici o supa , ciorba , ziama (sau ceva de felul acesta). insa tocmai acestea sunt f.importante in alimentatia noastra si daca ar fi ceva ce s-ar prepara cu mai putin ulei ar fi si mai bn . ms
Ama, am descoperit blogul tau astazi, verisoara mea te citeste cu drag. Felicitari pentru blog!
Si eu folosesc meniul saptamanii de ani de zile. Sotul meu la inceput n-a fost prea incantat de idee insa astazi se bucura de ea. Lui ii plac surprizele si uneori nu-l pot lua din bucatarie, adora sa gateasca.
Nu stiu cum folosesti tu meniul saptamanii…noi insa am facut un document in Excel unde tinem evidenta a ceea ce am gatit. Are mai multe rubrici: data, ziua, timpul zilei (mic dejun, pranz, cina) locul unde se afla reteta (website, blog, carte de bucate, etc), pagina, ce schimbari am facut la reteta, nota pe care o dam retetei (ca sa tinem evidenta), schimbarile pe care le-am facut la reteta. Sistemul acesta functioneaza de minune pentru noi si totodata ne este mai usor sa tinem evidenta a ceea ce am gatit in ultima luna sau acum doi ani de Craciun, de exemplu.
Felicitari pentru blog!
domna ama, e laudabila ideea de "a gati sanatos".
si eu am inceput sa-mi pun problema unei liste de cumparaturi pornind de la un meniu, dar am constatat ca inainte de a ne axa pe un meniu sanatos trebuie sa ne axam pe un gradinarit sanatos, pe un gospodarit sanatos. Cred ca ideal pt vremurile noastre e sa ai o casa la marginea padurii, pe o colina eventual, sa ai o gradina suficient de mare incat sa produci legume si fructe in mod traditional (BIO), sa cresti pasari si alte "rozatoare" pe care urmeaza oricum sa le mananci si sa sapi dupa apa proaspata la mare adancime(asta daca nu locuiesti in apropierea zonelor bogate in zacamant aurifer). vorba lui vacaroiu: "parerea nea!"
adica m-am saturat sa mananc legume si fructe in care simt gusturi ciudate(chimicale, ingrasaminte)